NASA, Mars deneylerine katılmak için 4 gönüllü aranıyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), insanların üzerindeki etkileri araştırmak için gelecekteki görevler için "Mars habitatı" oluşturarak yapılacak deneylere katılacak ekip için başvuruları almaya başladı.

NASA'nın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, "Mürettebat Sağlığı ve Performansı Keşif Analoğu (CHAPEA)" adı verilen, bir yıl süreli "Mars habitatı" deneylerinin ikincisi, gelecek yıl ilkbaharda başlayacak.

Texas eyaletindeki NASA'nın Houston tesislerinde gerçekleştirilecek olan üç deneyin ikincisine katılacak dört kişilik ekibin başvuruları açıldı.

 

İkinci "Mars habitatı" deneyinin bir yıl süreceği planlanıyor ve bu süre boyunca gönüllülerin Mars misyonu sırasında karşılaşabilecekleri zorluklar arasında kaynak kısıtlılığı, ekipman arızaları, iletişimde gecikmeler ve diğer çevresel stres faktörleri bulunacak.

Deney sırasında gönüllü ekip üyelerinin, ay yürüyüşü, robotik operasyonlar, habitat yönetimi, egzersiz yapma ve ekin yetiştirme gibi görevleri yerine getirmesi bekleniyor.

Gönüllüler, üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen "Mars Kumulları Alfa" adlı barınağında yaşayacaklar.

CHAPEA'nın ikinci misyonuna başvuranların, sağlıklı, sigara kullanmayan, Amerikalı veya ülkede kalıcı ikamet eden, 30 ila 55 yaşları arasında olmaları, görevler ve ekip iletişimi için yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmalarının yanı sıra üniversite eğitimi ve deneyim açısından gerekli şartları karşılamaları bekleniyor.

BAŞVURU ŞARTLARI BELLİ OLDU

NASA, 30 ila 55 yaşları arasındaki, İngilizce bilen, sigara içmeyen "sağlıklı, motive ABD vatandaşları veya daimi oturma iznine sahip" kişileri aradığını söyledi. Uzay yolculuğu yapan astronotlar gibi, NASA da simülasyon astronotlarının bir STEM (Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında yüksek lisans derecesine sahip olmasını ve bu alanda iki senelik deneyime sahip olmasını veya bin saatlik jet pilotluğu yapmış olmasını istiyor. Başvuru sahiplerinin ayrıca sabıka geçmişi kontrolünden, psikiyatrik taramadan ve tıbbi değerlendirmeden geçmesi gerekiyor.

SON BAŞVURU TARİHİ VE AYRINTILAR

NASA, deneye katılacaklara bir bedel ödeneceğini duyurdu ve başvuruların 2 Nisan'a kadar alınacağını belirtti. Deneyde, gönüllülerin Mars misyonuna benzer görevler üstleneceği ve Mars Kumulları Alfa adlı barınakta yaşayacakları öngörülüyor.

NASA, deneye katılanlara "ücret" ödeneceğini ve başvuruların 2 Nisan'a kadar alınacağını açıkladı. Diğer yandan, birer yıl sürecek olan üç deneyin ilki, 25 Haziran 2023'te başlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

"Yaklaşık 110 bin kişinin Refah'tan kaçtığı tahmin ediliyor"
Trump'ın 'Sus Payı' Davasında Kötü Haber: Talepleri Reddedildi
Nijerya'da Lassa Ateşi Salgını: 857 Vaka ve 156 Ölüm
Ermenistan'da Miting: Sınır Çalışmaları Durdurulsun, Başbakan İstifa!
İsrail'de Gösteriler: Gazze Şeridi İçin Ateşkes ve Esir Takası Talepleri Yükseliyor