NASA, Voyager 1'in 6 ay aradan sonra faaliyetlerine geri döndüğünü duyurdu!

NASA'nın duyurusuna göre, 24,1 milyar kilometre uzaklıkta yer alan Voyager 1 uzay aracı, Nisan ayında yeniden anlaşılabilir sinyaller göndermeye başladı ve Mayıs ayında bilimsel veri toplama misyonuna yönlendirildi.

NASA'nın duyurusuna göre, 24,1 milyar kilometre uzaklıkta yer alan Voyager 1 uzay aracı, Nisan ayında yeniden anlaşılabilir sinyaller göndermeye başladı ve Mayıs ayında bilimsel veri toplama misyonuna yönlendirildi.

UZAY ARACI NORMAL OPERASYONLARINA DÖNDÜ

1977 yılında fırlatılan Voyager 1 uzay aracı, altı aylık bir kesintinin ardından veri toplama faaliyetlerine yeniden başladı. Teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki bir çipten kaynaklandığı belirtildi. NASA, uzay aracının normal işlevlerine geri dönmesine rağmen, arızaların şu ana kadar tam olarak çözülmediğini bildirdi.

NASA'nın açıklamasında, görev ekibinin Voyager 1'in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden uyumlu hale getirmesi ve uzay aracının plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını yapması gerektiği belirtildi.

İLETİŞİM ARIZASININ NEDENLERİ

Mart ayında yaptığı açıklamada NASA, Kasım 2023'ten bu yana Dünya'ya anlaşılamayan sinyaller gönderen Voyager 1'in, 1 Mart'ta gönderilen bir komutu başarıyla aldığını duyurmuştu. Sorunun, bilim ve mühendislik verilerini Dünya'ya iletmek üzere depolayan uçuş veri alt sistemindeki üç bilgisayardan birinde olduğu düşünülüyor.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA ARAŞTIRMA YAPIYOR

1977 yılında Güneş sisteminin dışına araştırma yapmak amacıyla uzaya fırlatılan Voyager 1, şu anda Dünya'dan 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Voyager 1 ile Dünya arasında iletişim sinyallerinin tek yönlü seyahati 22 saati aşıyor ve bu nedenle NASA ile araç arasındaki mesajlaşma süreci iki günü bulabiliyor.

VOYAGER 2'NİN İLETİŞİM SORUNLARI

NASA, yanlış bir komut göndererek bağlantıyı kaybettiği Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.