NASA'dan bütün kuramları değiştirme potansiyeline sahip "ölü galaksi" fotoğrafı!

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar gözlemlenmiş en uzak ve en eski "ölü galaksinin" fotoğrafını çekerek evrenin oluşum teorilerini değiştirebilecek bir bulguyu ortaya çıkardı. Bu galakside yıldız oluşumunun aniden durduğu belirlendi.

CNN'nin bildirdiğine göre, bilim insanları, yaptıkları araştırmada, Webb Teleskobu görüntülerini inceleyerek, evrenin 13,8 milyar yıl önce oluşmasından yaklaşık 700 milyon yıl sonra ortaya çıktığı düşünülen "ölü galakside" yıldız oluşumunun aniden durduğunu belirledi.

Araştırmacılar, "JADES-GS-z7-01-QU" olarak adlandırılan ve "hızlı yaşayıp genç ölen" galaksinin incelenmesinin, evrenin erken dönemleri ile galaksilerdeki yıldız oluşumunu etkileyen faktörler hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabileceğini belirtti.

Milyarlarca ışık yılı uzaklıkta yer alan "ölü galaksinin", daha önce gözlemlenen büyük ölçekli ölü galaksilere kıyasla, Samanyolu Galaksisi yakınındaki "Küçük Macellan Bulutu" gibi hala yeni yıldız oluşumlarının gözlemlendiği düşük kütleli bir galaksi olduğu belirlendi.

EVRENİN İLK DÖNEMİ YILDIZ OLUŞUMU İÇİN "AÇIK BÜFE GİBİYDİ"

Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Kavli Kozmoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Tobias Looser, araştırmanın yazarlarından biri olarak, evrenin ilk birkaç yüz milyon yılında çok sayıda gaz bulutunun çökerek yeni yıldızlar oluşturduğunu belirtti. Looser, "Galaksilerde yıldız oluşumu için gerekli olan gazın bolluğu nedeniyle, evrenin erken dönemleri 'yiyebildiğin kadar ye' kapsamlı bir açık büfe gibiydi," şeklinde konuştu.

Looser, evrenin erken dönemlerinde galaksilerin yıldız oluşum aşamasından hareketsiz veya sönmüş aşamaya geçişinin de hızlı olabileceğini ifade etti.

Webb Teleskobu verileri, söz konusu galakside, 30 ila 90 milyon yıl süren kısa ve güçlü yıldız oluşum patlamalarının yaşandığını ve daha sonra bu sürecin durduğunu ortaya çıkardı.

Kavli Kozmoloji Enstitüsü'nden Dr. Francesco D'Eugenio, önceden, yıldız oluşumunun kara delik veya yıldızların birbiriyle etkileşimleri nedeniyle durabileceğinin düşünüldüğünü belirterek, şunları ifade etti:

"Bu senaryolardan herhangi birinin şu anda Webb'de gördüklerimizi açıklayabileceğinden emin değiliz. Şimdiye kadar erken evreni anlamak için halihazırdaki evreni temel alan modeller kullandık ancak artık zamanın çok daha gerisini gözlemleyebildiğimiz ve bu galaksideki yıldız oluşumunun çok hızlı şekilde sona erdiğini tespit edebildiğimiz için günümüzdeki evreni temel alan modellerin yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir."

Araştırma "Nature" dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

TikTok'un Yapay Zeka Destekli Akıllı Arama Özelliği: Kullanıcı Deneyimini Nasıl Değiştirecek?
Sony Interactive Entertainment, Yeni Liderlik Yapılanmasıyla Yola Devam Ediyor
Apple, iOS 17.5 Güncellemesiyle AB'de Web Tabanlı Uygulama İndirmeyi Sağlıyor
PlayStation'ın lideri değişiyor! Oyun devinin başına geçecek isim belirlendi
GPT-4o: Hızlı ve Duygusal, Ancak Kusurlar ve Enerji Tüketimi Sorunu Var