NASA'nın aracı hız rekoru kırdı: New York-Tokyo arası bir dakikadan kısa!

NASA’nın Parker Güneş Sondası, Güneş’e en yakın mesafeye ulaşarak insanlık tarihine geçti. Salı günü, sonda Güneş’in yüzeyine 6,1 milyon kilometre kadar yaklaştı. Bu, daha önce Nisan 1976’da Helios 2’nin elde ettiği 42,73 milyon kilometrelik mesafe rekorunu büyük bir farkla geride bıraktı.

2018 yılında NASA tarafından "Güneş’e Dokun" görevi kapsamında uzaya gönderilen Parker Güneş Sondası, yalnızca 3 metre uzunluğunda olmasına rağmen önemli bir başarıya imza atıyor. Sonda, saatte 692.017 kilometreye ulaşarak insan yapımı en hızlı nesne unvanını elinde bulunduruyor. Bu hız, New York’tan Tokyo’ya bir dakikadan daha kısa sürede ulaşabilmek anlamına geliyor.

Güneş’in "korona" adı verilen dış atmosferini incelemek üzere özel olarak tasarlanan araç, güçlü ısı kalkanı sayesinde zorlu koşullara dayanabiliyor. Proje, NASA’ya 1,5 milyar dolara (yaklaşık 52,8 milyar Türk Lirası) mal olurken, adını güneş fiziği alanındaki çalışmalarıyla tanınan bilim insanı Eugene Newman Parker’dan alıyor.

Sondanın 27 Aralık Cuma günü Dünya’ya sinyal göndermesi bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse, NASA Ocak ayında bu tarihi geçişin detaylarını ve ilk görüntüleri paylaşmayı planlıyor.

Parker Sondası, Güneş çevresinde bugüne kadar 22 kez dolanarak her geçişte yüzeye daha fazla yaklaştı. Son geçişinde ulaştığı 692.017 kilometre hız, Philadelphia’dan Washington D.C.’ye bir saniyede gitmek kadar etkileyici bir performans olarak değerlendiriliyor. Görev ekibinden Nour Raouafi, bu hız için "Şimdiye kadarki en hızlı insan yapımı nesne" ifadesini kullandı.

Bu rekor, 1976 yılında NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin ortak projesi olan Helios 2 tarafından kırılan hızı geride bıraktı. Helios 2, Güneş’e 42,73 milyon kilometre kadar yaklaşmışken, Parker Sondası bu mesafeyi yaklaşık 36 milyon kilometre daha aşarak tarihe geçti.

NASA, Parker Sondası’nın Güneş’in koronasından topladığı veri ve görüntülerin Ocak ayında Dünya’ya ulaşmasını bekliyor. Bu görev, gelecekteki uzay araştırmaları için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.