NASA'nın Curiosity aracı, Mars'ta daha önce hiç görülmemiş bir keşfe imza atarak, saf sarı sülfür kristalleri buldu. Bu beklenmedik bulgu, Mars'ın yüzeyinde mikrobik yaşam için potansiyel besin kaynaklarını araştıran gezegen keşiflerinde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Ekim 2023'ten itibaren Mars'ta sülfatlar açısından zengin bir bölgeyi araştıran NASA'nın Curiosity aracı, üstünden geçtiği bir kayanın çatlaması sonucu Mars'ta daha önce hiç görülmemiş bir bulguya ulaştı. Bu bulgu, elementel (saf) sarı sülfür kristalleri şeklinde oldu. NASA yetkilileri, bu keşfi şaşkınlıkla karşıladı ve bunun gezegen araştırmalarında bir ilk olduğunu belirtti.
Curiosity'nin proje bilimcisi Ashwin Vasavada, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan, "Saf sülfürden oluşan bir taş tarlası bulmak çölde bir vaha bulmak gibi. Orada olmamalıydı, bu yüzden şimdi bunu açıklamamız gerekiyor. Garip ve beklenmedik şeyler keşfetmek gezegen keşiflerini bu kadar heyecan verici kılıyor" şeklinde yorum yaptı.
Curiosity'nin Mars görevinin amacı, gezegenin eski arazisinde mikrobik yaşam oluşmuşsa, bu yaşam için gerekli besinlerin nerede ve ne zaman sağlanmış olabileceğini araştırmaktır.