NASA'nın DART Görevi: Asteroit Parçaları Dünya'ya Ulaşabilir

NASA'nın DART görevi kapsamında 2022'de bir asteroit ile çarpıştırılan uzay aracı, 3 milyon yıkıntı parçacığı oluşturdu. Bu parçalar, önümüzdeki on yıl içinde Dünya'ya ulaşabilir ancak gezegenimiz için tehdit oluşturmayacak; atmosferde yanarak gökyüzünde güzel bir ışık gösterisi yaratacaklar.

NASA'nın yörüngesinden saptırdığı bir asteroitin parçalarının önümüzdeki on yıl içinde gezegenimize ulaşabileceği belirtiliyor.

2022 yılında, Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) görevi kapsamında bir uzay aracı asteroit Dimorphos ile kasıtlı olarak çarpıştırıldı. Bu çarpışma sonucunda 3 milyon yıkıntı parçacığı oluştu.

NASA bu görevi, gelecekte Dünya'yı tehdit edebilecek bir asteroitin yörüngesini değiştirmek amacıyla gerçekleştirdi.

ENKAZLAR DÜNYA'YA ULAŞACAK

DART görevi başarılı oldu; ancak sonrasında yapılan simülasyonlar, oluşan enkazın bir gün meteor olarak Mars'a ve Dünya-Ay sistemine ulaşabileceğini gösterdi.

Bu meteorlar Dünya'ya ulaşırsa gezegenimiz için herhangi bir tehdit oluşturmayacaklar. Küçük boyutları ve yüksek hızları nedeniyle atmosferde yanarak "gökyüzünde güzel bir ışık geçidi" oluşturacaklar.

Asteroiti yok etmek için planlanan bu görev, kasıtlı bir çarpışma yoluyla bir asteroitin yörüngesini değiştirmenin etkili bir yöntem olduğunu kanıtladı.

GEZEGENİMİZİ KURTARABİLİR

Potansiyel olarak tehlikeli bir asteroitin (PHA) Dünya'ya doğru yönelmesi durumunda, NASA bu tekniği gezegenimizi korumak için kullanabilir.

Ekibin incelediği yıkıntı parçalarının boyutları 30 mikrometreden 10 santimetreye kadar değişiyor.

Sonuçlar, çarpmanın ardından hareket hızlarına bağlı olarak enkazın bir kısmının on yıl içinde Dünya'ya ulaşabileceğini gösterdi. Örneğin, saatte 5 bin 350 kilometreden daha hızlı hareket eden bir parça, Dünya'ya ortalama yedi yıl içinde ulaşabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.