NATO zirvesi öncesi Kalın ve Sullivan bir araya geldi

Türkiye, Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa temsilcilerinin katılımıyla Almanya’da gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bir araya geldi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan toplantıda, 29-30 Haziran'da İspanya’nın başkenti Madrid'de gerçekleşecek olan NATO Liderler Zirvesi ve Stratejik Konsepti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya üyeliğine dair başvuru süreçleri, Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki gelişmeler, Karadeniz’den tahıl sevkiyatı, Ege ve Akdeniz meselelerinin yanı sıra Suriye, Afganistan ve İran gibi bölgesel konular değerlendirildi.

Toplantının ardından Türkiye tarafından yapılan açıklamada; toplantıda, Ukrayna savaşının küresel etkilerinin devam ettiği bir dönemde ittifakın dayanışma içerisinde olmasının önemine ve teröre karşı ayrım yapmaksızın net bir tutum sergilenmesi gerektiğine vurgu yapılırken, dünya gıda güvenliği açısından Karadeniz tahıl sevkiyatı sürecinin önemine ve Türkiye'nin bu konudaki girişimlerine dikkat çekildiği belirtildi.

Toplantıda, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları bağlamında, terör örgütleri konusunda somut adımlar atılmadan ilerleme kaydedilemeyeceği belirtildiği aktarılan açıklamada, Ege ve Akdeniz konularında Türkiye'nin meşru haklarından taviz vermeyeceğinin altı çizildiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, bölgesel ve küresel krizlerde Türkiye'nin diplomatik çözüm üretme çabalarını kararlılıkla sürdüreceğine vurgu yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Diyanet: Haftanın dört günü biftek, bonfile, rosto, iskender gibi etli yemekler ana yemek olacak
İliç’teki maden faciasında 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı
Dönünce onlarla canlı yayında hesaplaşacağım
“Fotoğraf paylaşmayın”
Evlilik hazırlığındaki Ümit Özlale ve Serap Belovacıklı'dan ilk paylaşım