NATO Zirvesi Washington’da Toplanıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek. Zirvede Ukrayna'ya destek, Çin'e karşı stratejiler ve kolektif savunma ön planda olacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in başkanlığında Washington’da yapılacak zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Zirvede Rusya-Ukrayna Savaşı, Ukrayna’ya sağlanacak destek, Çin’e karşı stratejiler ve kolektif savunma konuları öne çıkacak. 32 üye ülkenin yanı sıra Ukrayna, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderleri de zirvede yer alacak.

NATO ZİRVESİ WASHİNGTON'DA TOPLANIYOR: GÜNDEM MADDELERİ VE KATILIMCILAR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında gerçekleştirilecek olan zirvede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Zirve, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılacak ve Rusya-Ukrayna Savaşı, ittifakın kolektif savunma ve caydırıcılık stratejileri ile Çin’e karşı ortaklıkların güçlendirilmesi gibi konular ele alınacak.

UKRAYNA'YA DESTEK VE YENİ İNİSİYATİFLER

Zirvede, Ukrayna'ya yönelik destek ana gündem maddesi olacak. Üye ülkeler, Ukrayna için önemli bir destek paketi açıklayacak ve 2022'den bu yana ülkeye sağlanan ortalama 40 milyar euro desteğin yıllık bazda kabul edilmesi ve gelecekte de devamının sağlanması bekleniyor. Ayrıca, Ukrayna’yla ilave askeri anlaşmalar yapılabilir ve Almanya’da, uluslararası güvenlik desteğini koordine edecek bir komuta merkezi kurulacak. Bu komuta merkezi, üç yıldızlı bir general tarafından yönetilecek ve yüzlerce çalışanı olacak.

KOLEKTİF SAVUNMA VE CAYDIRICILIK

NATO, Rusya’nın 2014'te Kırım'ı ilhakından sonra kolektif savunma ve caydırıcılık yeteneklerini artırmaya odaklandı. Washington Zirvesi’nde, kara, hava, deniz, uzay ve siber alanlarda kolektif savunma taahhütleri güçlendirilecek ve Polonya’da yeni bir balistik füze savunma üssü kurulması onaylanacak.

ÇİN TEHDİDİNE KARŞI STRATEJİLER

Zirvede, Çin’in tehdit olarak değerlendirilmesi ve Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarla işbirliğinin derinleştirilmesi de önemli konular arasında yer alacak. Stoltenberg, İran, Çin ve Kuzey Kore'nin Rusya’yı desteklediğini belirterek, bu "otoriter aktörlere" karşı "dostlarla" işbirliğinin önemini vurgulayacak.

75. YILDÖNÜMÜNDE SEMBOLİK BİR ZİRVE

NATO’nun 75. yaşını kutladığı bu yıl, zirve Washington'da yapılacak. 1949'da Washington’da imzalanan Kuzey Atlantik Anlaşması’nın ardından, NATO'nun 50. yıl dönümünü de burada kutladığı belirtiliyor. 2012'de ABD'de son zirve düzenlenmişti.

ABD Başkanı ve 2024 seçimlerinin Demokrat adayı Joe Biden'ın sağlık durumu da zirveye gölge düşüren bir diğer unsur olacak. Biden’ın performansı ve gelecekteki siyasi durumu, zirvenin tartışılan konuları arasında yer alacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.