NATO'nun Doğu Kanadında Dev Tatbikat: Steadfast Defender Sona Erdi

NATO, Türkiye dahil 32 ülkeden 90 bin askerin katıldığı, Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikatı tamamladı. Steadfast Defender, Rusya'nın saldırgan tavırlarına karşı doğu kanadında savunma manevralarını test etti. Tatbikatta 50 gemi, 80 uçak ve 1.100'den fazla zırhlı araç kullanıldı.

NATO'nun kuzeydoğu sınırlarında gerçekleşen dev tatbikat sona erdi. 32 ülkenin katılımıyla 90 bin askerin yer aldığı Steadfast Defender, Rusya'nın saldırgan eğilimlerine karşı güçlü bir cevap oldu. Savunma planları test edilirken, 50 gemi, 80 uçak ve binlerce araç kullanıldı. Bu manevralar, ittifakın güvenliğini artırmayı hedefliyor.

NATO'nun Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikatı, Türkiye dahil 32 ittifak üyesi ülkeden toplam 90 bin askerin katılımıyla sona erdi. İttifakın kuzeydoğu sınırlarında dört aydır devam eden bu savaş oyununun ardından, birlikler eve dönüş manevralarına başladı.

Rusya'yı NATO sınırlarına yönelik saldırgan tavırlardan caydırmayı amaçlayan tatbikatta; toplam 50 savaş gemisi, 80 savaş uçağı ve 1.100'den fazla zırhlı araçla ortak eğitimler gerçekleştirildi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından üzerinde uzlaşılan yeni savunma planları ilk kez uygulandı.

Moskova'nın saldırganlığıyla bölgede değişen güvenlik durumuna bir yanıt olarak planlanan Steadfast Defender tatbikatı ile, ittifak üyesi ülkelerden kara birliklerinin NATO'nun doğu kanadına sevkiyatı prova edildi. Müttefiklere yönelik olası bir Rus saldırısı durumunda hangi manevraların nasıl gerçekleştirileceğine odaklanıldı.

NATO'nun 5'inci maddesi, bir üye ülkeye yönelik saldırı durumunda diğer üyelerin müdafaasını şart koşuyor. 5'inci madde daha önce yalnızca 11 Eylül 2001'de El Kaide'nin ABD'de gerçekleştirdiği terör saldırıları sonrası kullanıldı.

Türkiye, tatbikat kapsamında ABD ve İngiltere dahil 9 ülkenin katılımıyla Polonya'da gerçekleştirilen "Dragon 24" eğitimlerine katıldı. Steadfast Defender'dan önce NATO'nun en büyük tatbikatı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce, 1988 yılında 125 bin askerin katılımıyla yapılmıştı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.