Necati Özkan: Suriyeli mültecilerin ezici çoğunluğu Türkiye’de kalacak

''Türkiye’de kalacak. Muhalif liderlerin 'Suriyelilerin huzur içinde geri gönderileceğine' ilişkin vaatleri de birer temenniden ibaret"

Özkan, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak kaleme aldığı yazısında, "Cumhurbaşkanı başta, her seviyeden iktidar sözcüleri Suriyeliler için ne kadar 'geçici misafir' derse desin, bilmeliyiz ki Suriyeli mültecilerin ezici çoğunluğu Türkiye’de kalacak. Muhalif liderlerin 'Suriyelilerin huzur içinde geri gönderileceğine' ilişkin vaatleri de birer temenniden ibaret" dedi. 

Özkan, Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı "5,5 milyon yabancı" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü pek çok muteber araştırma durumu tüm çıplaklığıyla tarif ediyor. Örneğin Suriyelilerin yüzde 65’i Suriye’ye dönmeyi asla düşünmediklerini söylüyor. Her dört Suriyeliden biri Esad’ın iktidardan uzaklaşması halinde geri dönmeyi kabul edeceğini söylüyor. Sadece yüzde 5.9’u Suriye’de güvenli bölgelere geri döneceklerini belirtiyor. 2018’den bu yana sadece 46.822 Suriyelinin geri dönmüş olması da bu durumu doğruluyor. 

Suriye’den yeni sığınmacı gelmese de yüksek doğum oranlarıyla Suriyeli nüfusu hızla artıyor. Çoğu 8-10 yıldır burada yaşıyor ve yeni bir hayat kurdu. Bir kısmı ekonomiye entegre olmayı başardı, geri kalanlar da Türkiye’yi evi olarak görmeye başladı.
...

Sivil toplumun katılımı ve desteğiyle orta ve uzun vadede çatışma ve nefret söylemiyle mücadelenin yollarını aranmalı. Bu çok boyutlu ve kalıcı sorunu yönetmek ve çatışma risklerini azaltmak için bir 'Göçmen Bakanlığı' kurulmalı. İktidar, verileri saklamadan sorunun asıl yükünü taşıyan yerel yönetimlerle işbirliği yapmalı ve belediyelere finans desteği sağlayarak sosyal uyumu hedeflemeli." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Bu altı cihazın fişini uzatma kablolarına sakın takmayın!
Mobilya firması iflas etti: Alacaklılar tır ile kapıya dayanıp ne buldularsa aldılar!
Fenerbahçe Beko Turu Zora Taşıdı!
Temel Karamollaoğlu: Genel başkanlık görevimden ayrılacağım!
Özel ve Kılıçdaroğlu arasında kritik görüşme!