Nefes Alırken Kalp Üzerinde Bıçak Saplanma Hissi Yaşayanlar Dikkat!

Günlük aktiviteler sırasında veya sadece dinlenirken, birçok kişinin kalbinin üzerinde hissettiği bıçak saplanma hissi birçok kişiyi endişelendiriyor. Prekordiyal Yakalanma Sendromu olarak adlandırılan bu durum, her yaş grubunda görülebilir ve genellikle kalp kriziyle karıştırılır.

Beklenmedik bir olayın ortaya çıkardığı korku ve heyecan, kalpte ani hareketlere neden olabilir, ancak genellikle bu durum normal karşılanır. Ancak, duraksadığınız, günlük işlerle meşgul olduğunuz veya dinlenirken hissettiğiniz, adeta bir bıçak saplanıyormuş gibi acı veren his, tıp dünyasında "Prekordiyal Yakalanma Sendromu" veya "Kırık Kalp Sendromu" olarak adlandırılmaktadır.

EN ÇOK KALP KRİZİ İLE KARIŞTIRILIYOR

6 yaşındaki bir çocuktan 25 yaşındaki bir yetişkine kadar genç yaş grubunda sıkça görülen bu durum, sıklıkla kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Anlık şiddetli acıya neden olan bu durum, kişi nefes almaya devam ettiğinde etkisini artırmakta ve kişide "büyük bir rahatsızlık belirtisi" beklentisi oluşturmaktadır.

Her ne kadar söz konusu durum için 'sendrom' ifadesi kullanılsa da, yaşanılan bu acı hayali bir acı değil. Bu Göğüs bölgesinde yaşanan acı tamamen gerçek. Kimi zaman Texidor Sendromu veya Huchard Sendromu olarak da biliniyor. Acı öylesine rahatsız edici olabiliyor ki, acıyı genellikle kötüleştiren nefes alış verişini azalttığınız için baş dönmesi ve nefes yetmezliği bile yaşayabiliyorsunuz.

ACI HİSSİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ? NE YAPMAK GEREKİYOR?

Fransız kardiyolog Henri Huchard tarafından 1893 yılında ilk kez tanımlanan bu hissin tam nedenini şu ana kadar anlamış değiliz. Bu hissin kalple ilişkili olma olasılığının, aslında kalpten değil de göğüs bölgesinde bulunan diğer sinirlerden birinin bu duruma sebep olmasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. En muhtemel aday, göğsünüzdeki akciğerleri göğüs kafesine bağlayan doku olan pleura (ya da plevra) içine yayılan interkostal sinirlerdir. Bu sinirler, göğsün genişleyip daralmasını sağlayan kasların çalışması sırasında geçici olarak sıkışıp tahriş olabilir ve bu da acıya neden olabilir. Bu sinirlerin değdiği kaslar hareket ettiğinde, nefes alıp verirken acı daha da artabilir. Ancak sinir, bu sıkışıklıktan kurtulduğunda, acı hissi de hemen geçebilir.

Maalesef, bu hissi çözmenin bilinen ve kesin bir yolu bulunmamaktadır. Acı genellikle dinlenme halindeyken ortaya çıkar ve nadiren uyku sırasında yaşanmaz. Yapılan araştırmalar, ani hareketlerin acının daha sık meydana gelmesine neden olduğunu göstermektedir. Acıyı hissettiğinizde doğrulup oturmak yardımcı olabilir, ancak aşırı hareket etmeye çalışmaktan kaçının, çünkü bu durumda acının arttığını fark edebilirsiniz. Acı genellikle 30 saniye ile 3 dakika arasında kaybolur. Sonunda, yeterince büyüdüğünüzde, bu acı sizden tamamen geçecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.