Neredeyse her insanın bilgisayarında bulunuyor! O antivirüs programının kullanıcı verilerini sattığı ortaya çı

Çoğu bilgisayarda kurulu olan popüler antivirüs uygulaması Avast'ın kullanıcı verilerini sattığı ortaya çıktı! Herkes güvenilir sanıyordu...

Dünyanın önde gelen antivirüs yazılımlarından biri olarak uzun senelerdir güvenilirliğiyle bilinen Avast, beklenmedik bir skandala imza attı. Amerika Federal Ticaret Komisyonu'nun yaptığı inceleme sonucunda, Avast'ın kullanıcı verilerini izinsiz bir şekilde satışa sunduğu ortaya çıktı. Şok edici bu ihlal, şirketi 16.5 milyon dolarlık ağır bir tazminata mahkum etti.

VERİLERİ REKLAM ŞİRKETLERİNE SATMIŞ

ShiftDelete'nin haberine göre, Avast'ın alt kuruluşlarından biri olan Jumpshot'ın, tam 8.000 terabayt büyüklüğündeki dev veri setini 2014 yılından beri topladığı ve çeşitli reklam şirketlerine sattığı belirlendi. Bu veri setinin içinde, kullananların en mahrem bilgilerinin bulunduğu iddia ediliyor. Komisyonun ortaya çıkardığına göre, Avast 2020 yılına kadar bu veri satışlarını aktif bir şekilde sürdürmüş.

Bu skandal, kullananların güvenliklerini koruyacağını iddia eden bir antivirüs yazılımının ne denli güvenilir olduğu sorularını beraberinde getirdi. Şirketin bu olayla ilgili yaptığı açıklamada, mahkeme kararına katılmadıklarını ama kullananların güvenliği için ellerinden geleni yapacaklarını öne sürdü. Ancak, bu açıklama pek çok kullanıcıyı tatmin etmedi.

MOZILLA FIREFOX 2019'DA DURUMU FARK ETMİŞTİ

Mozilla'nın 2019 senesinde Avast'ın aktivitelerinden şüphelenerek uygulamayı Firefox arama motorundan kaldırması da olayın boyutunu gözler önüne serdi. Kullanıcıların, bu skandalın peşinden Avast'a yeniden nasıl güvenebileceği ise belirsizliğini koruyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Google'ın Yeni Yapay Zeka Özelliği: Dolandırıcılık Uyarısı mı, Gizlilik Endişesi mi?
Blue Origins NS-25 uzay görevine hazırlanıyor: Uzaya çıkan en yaşlı isim olacak!
Uzmanlar, Google'ın telefon dinleme özelliğine tepki gösterdi: "Son derece tehlikeli"
Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlarından Yapay Zeka İçin Tarihi Adım
ChatGPT'nin yeni yapay zeka modeli: Yüz ifadelerinden duyguları okuyabiliyor!