Nesli tehdit altında türlerin bulunduğu yere çimento fabrikası kurulur mu?

ABC Haber Merkezi / Miray MertHatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı, Amik Ovası'nın kuzeydoğusunda Suriye sınırına sıfır noktada kurulu Akpınar köyü, çimento fabrikası yapılması tehdidiyle karşı karşıya.Çimento Fabrikaya...

ABC Haber Merkezi / Miray Mert

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı, Amik Ovası'nın kuzeydoğusunda Suriye sınırına sıfır noktada kurulu Akpınar köyü, çimento fabrikası yapılması tehdidiyle karşı karşıya.

Çimento Fabrikaya yapacak firmanın başvurusu sonucu ona göre Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla onay verildi. Ancak ÇED raporunda bölgede yaşam alanı bulunan nesli koruma altındaki Hatay dağ ceylanı , çizgili sırtlan , saz Kedisi  ve kayalık gerbili ve uzun kulaklı çöl kirpisinin adına dahi yer verilmemiş durumda.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği (TAKODER) Başkanı Abdullah Öğünç, TAKODER’in sitesinde bu duruma tepki çekti. Öğünç, tarımın kalbi olarak nitelendirilen Amik Ovası'ndaki Akpınar Köyü’ne yapılacak çimento fabrikasının hayvanlara ve tarıma zarar vereceğini bildirdi.

ÇED RAPORU USULSÜZ

Abdullah Öğünç çimento fabrikası yapılmasına karşı çıkarak bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahası olarak ilan edilmesini vurguladı:

“ÇED süreci ve raporları günümüzde kes yapıştır şeklinde laf olsun diye yapılır oldu. Sürecin denetimcisi ve kabul makamı olan kamu kurumları da özensiz ve yetersiz olunca Dağ Ceylanı yaşama alanına planlanan Çimento fabrikası projesinde bugünkü durum ortaya çıktı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, nadir ve nesillerinin tehdit altında bulunduğu için hakkında ''Tür Koruma Eylem Planı'' hazırlanan memeli türlerimizden
Hatay dağ ceylanı (Gazella gazella), Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), Saz Kedisi (Felis chaus) ve Kayalık gerbili (Gerbillus dasyurus)’un Bunların dışında Hatay ilinde yaşadığı 2017 yılı içinde belirlenen Uzun kulaklı çöl kirpisinin (Hemiechinus auritus) Hatay Bölgesindeki yaşam alanına kurulması planlanan Çimento Fabrikasının ÇED'ine onay çıkmış durumdadır. Konu ile ilgili ÇED iptal davası açmış iken şimdide aynı bölge içerisinde bir beton tesisinin ÇED’ine onay verilmiş olduğunu öğrendik. Yine bu bölge içerisinde taş ve maden ocaklarının sayılarında artış gözlenmektedir.

"Alana kurulması planlanan Çimento fabrikası, Taş ocağı ve Maden ocakları gibi faaliyetler bölgedeki yaban hayatına, tarımsal faaliyetlere ve hayvancılığa telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir.
İş işten geçmeden bu alanda kurulması planlanan tesislere verilen bütün ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesi, yeni tesislere izin verilmemesi bu hassas ekosistemin korunmasını sağlayacak şekilde bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahası ilan edilmesi gerekmektedir. “

KÖYLÜLERDEN TEPKİ

Geçtiğimiz günlerde ise, Reyhanlı'ya bağlı 2 bin 500 nüfuslu Akpınar köyünün sakinleri, köye çimento fabrikası yapılması kararına tepki gösterdi. Köylüler, Hatay Tabiatı Koruma Derneği ile birlikte, ÇED raporunun usulsüz hazırlandığını ileri sürüp, yürütmenin durdurulması için Hatay İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme inceleme için bilirkişi atarken, köylüler, kurulacak fabrikanın; bölgede yaşayan ve dağ ceylanı, çizgili sırtlan, oklu kirpi, alacasansar, kuyruksüren, yabani tavşan ve sansar gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlara ve tarıma zarar vereceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Derinizde bulunan bu lekeler ne anlama geliyor?
Gerçekten bir zeka geninin olup olmadığını öğrenmenin zamanı: Deha miras alınır mı?
Ayder Yaylası'nda bulundu: Sosyal medyada bir anda yayıldı! Cryptanthus bivittatus
Hafızanız size oyun oynuyor! Keskin gözlüler gizli atkıyı şıp diye buluyor!
Salgın hızla yayılıyor: O bölgede eğitime ara!