Dow Jones endeksi açılışta yüzde 0,17 düşüşle 39.410,54 puana gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 azalışla 5.219,52 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,57 kayıpla 16.335,30 puana geriledi. Pay piyasaları, yoğun veri takvimi ve Fed yetkililerinin açıklamalarının etkisiyle, yatırımcıların dikkatle takip ettiği bir haftaya negatif bir başlangıç yaptı.
Fed'in geçen haftaki toplantısının ardından yayımladığı tahminlerde, yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapılacağı öngörüsüne rağmen, ABD'de beklentilerin üzerinde gelen son enflasyon verileri, piyasalarda iyimserlik yaratmıştı.
Yeni haftada Fed yetkililerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bu yıl için yalnızca tek bir faiz indirimi beklediğini belirtti. Hala Kovid-19 salgınının ekonomi üzerinde etkili olduğunu vurgulayan Bostic, ekonominin ve enflasyonun kademeli olarak yavaşlamasını beklediğini ifade etti.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bu yıl için 3 faiz indiriminin düşüncesine uygun olduğunu ifade etti. Hikayenin temelden değişmediğini belirten Goolsbee, ancak enflasyonun kaydedilen ilerlemenin düşüşte olduğunu görmesi gerektiğini kaydetti.
Analistler, Fed yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra yeni haftada yoğun veri gündeminin de izleneceğini belirtiyorlar. Özellikle büyüme verileri ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları, Fed'in gelecekteki adımlarına ilişkin ipuçları verebilir.
Kurumsal açıdan, ABD'li çip üreticileri Intel ve AMD'nin hisseleri, Çin'in kamu bilgisayarları ve sunucularından Intel ve AMD çiplerini aşamalı olarak kaldırma yönünde yeni yönergeler hazırladığına dair haberlerle birlikte değer kaybetti. Intel'in hisselerindeki düşüş yüzde 4'ü, AMD'nin hisselerindeki düşüş ise yüzde 2'yi aştı.
Microsoft'un hisseleri, Çin'in yerli işletim sistemlerini tercih etme yönelimine ilişkin yeni yönergeleri nedeniyle yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti.
ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Meta ve Alphabet'in hisseleri, Avrupa Birliği'nin bu şirketlerin Dijital Piyasalar Yasası kapsamındaki uyumlarını değerlendirmek üzere soruşturma başlatması sonrası yüzde 1'in üzerinde düştü.
Son dönemde güvenlik sorunlarıyla gündeme gelen ABD'li uçak üreticisi Boeing'in hisseleri ise CEO Dave Calhoun'un yıl sonunda istifası açıklamasının ardından yüzde 1'e yakın değer kazandı.