New York borsası karmaşık bir seyirle günü tamamladı

Dow Jones endeksi, kapanışta yüzde 0,08 artarak 39.753,75 puana yükseldi. S&P 500 endeksi ise yüzde 0,88 düşüşle 5.584,54 puana gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 1,95 azalışla 18.283,41 puana geriledi.

Dow Jones endeksi, kapanışta yüzde 0,08 artarak 39.753,75 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi ise yüzde 0,88 düşüşle 5.584,54 puana gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 1,95 azalışla 18.283,41 puana geriledi.

ABD'de açıklanan verilere göre, fiyat artışlarının yavaşladığı görülürken, pay piyasaları karışık bir seyir izledi.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 3 artış kaydederek piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Haziranda TÜFE, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez aylık bazda düşüş yaşarken, yıllık enflasyon da son bir senenin en düşük seviyesine geriledi.

Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 3,3 ile Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Analistler, bu verilerin enflasyonun yeniden kontrol altına alındığına dair inançlarını pekiştirdiğini ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlama olasılığını artırdığını ifade etti.

Fed'in eylül ayında ilk faiz indirimine yönelik olasılığın yüzde 70'lerden yüzde 85'e çıktığı para piyasalarında gözlendi.

ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi ise ortalama 8 baz puan düşüşle yüzde 4,20'ye geriledi.

Ayrıca ülkede 6 Temmuz haftasında ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 222 bin olarak gerçekleşerek beklentilerin altında kaldı.

ABD'de federal hükümetin haziran ayı bütçe açığı, 66 milyar dolarla beklentilerin altında gerçekleşti.

Fed yetkililerinin açıklamalarına göre, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, bu yıl ekonominin 1 veya 2 faiz indirimine uygun bir konumda olduğunu belirtti ve bir sonraki para politikası adımı için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ise enflasyonda düşüş trendinin devam ettiğini, enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt talep etti.

Kurumsal açıdan, Delta Air Lines bugün açıkladığı finansal sonuçlarda üçüncü çeyrekte düşük gelir beklentisi duyurarak hisselerinde yüzde 4'lük bir değer kaybı yaşadı.

Tesla'nın hisseleri, ABD medyasında çıkan Robotaxi'nin tanıtımının 2 ay ertelendiği haberinin ardından yüzde 8'in üzerinde düştü.

Bazı büyük teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüşler de dikkat çekti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,6, Meta'nın yüzde 4,1, Microsoft'un yüzde 2,5, Amazon'un yüzde 2,4 ve Apple'ın yüzde 2,3 geriledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.