Nihal Bengisu Karaca: Muharrem İnce muhalefet için risk, Cumhur İttifakı için nimet; adaylığı yüzde 1500 iktid

"'Macron Modeli'ne yetecek bir ağırlığı olacağını hiç sanmamakla beraber yüzde 3 civarında bir oyu olduğunu düşünüyorum. Ve evet, İnce muhalefet için risk, Cumhur İttifakı için nimet"

HaberTürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adayı olmasının muhalefet için bir tehdit olup olmadığı hakkında, "'Macron Modeli'ne yetecek bir ağırlığı olacağını hiç sanmamakla beraber yüzde 3 civarında bir oyu olduğunu düşünüyorum. Ve evet, İnce muhalefet için risk, Cumhur İttifakı için nimet" yorumunu yaptı. 

Karaca, yazısında şunları kaydetti:

"Muharrem İnce’nin tabanı yok, seçmeni de yok iddiası yanlış olur. Şu an Ata İttifakı'nı oluşturan partilere yaklaşması ve beraber ittifak yapacaklarmış düşüncesini uyandırması İnce’nin lehine oldu. Giderken o ittifakın seçmenini de büyük çoğunlukla aldı diye düşünüyorum.

Ancak buna ek olarak, seçimi ilk turda bitirmek isteyen Cumhur İttifakı siyaset mühendislerinin İnce lehine algı çalışması yaptığını düşünmek için de sebepler var. Zira;

1) İnce’nin adaylığı yüzde 1500 iktidara yarıyor. İnce’nin yaptığı matematik hesabı siyaset sadece aritmektikten ibaret olsaydı işe yarayabilirdi, ama değil. Siyaset çoğunlukla bir psikoloji meselesi. Ortak adayın başarısı adına bir adım geri çekilmeden hareket eden ve muhalefetten oy alacağı kesin olan her girişim Cumhur İttifakı'na yarıyor ya da en azından seçimin ilk turda tamamlanmasını zorlaştırıyor. Seçim ikinci tura kaldığında ise, Erdoğan’ın D’hont sistemi nedeniyle parlamento çoğunluğunu elde etmesi kuvvetle muhtemel Cumhur İttifakı partilerini göze sokarak "istikrar" temasını işleyeceği, yani seçmen üzerinde psikolojik üstünlük kuracağı aşikar.

2) Ayrıca bu "destek" meselesi dijital düzlemde gözlemlenebiliyor. Nitekim Nevşin Mengü ve ekibi normalde AK Parti lehine propaganda yapan bazı hesapların İnce lehine de tweetler attığını ve bot bastığını belgeledi."

Yazının tamamı için tıklayın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
Salona seyirci alınmıyor
Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak
Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi