Nil virüsünün Türkiye'deki durumu ne? Öldürücü mü?

Dünyanın çeşitli bölgelerinde sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan Batı Nil Virüsü vakaları artmaktadır. Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla yalnızca İstanbul'da 100'e yakın vaka görüldüğü belirtiliyor.

Dünyanın farklı yerlerinde sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan Batı Nil Virüsü vakaları artmaya devam ediyor. Bu virüs, hasta kuşlardan kan emen sivrisineklerin insanlara bulaştırdığı bir hastalık olarak biliniyor. Virüsü kaptığı halde, insanların yüzde 80’inde herhangi bir belirti görülmemekte. Ancak, virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 20’sinde Batı Nil ateşi meydana geliyor.

Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları, mide bulantısı, kusma, nadiren döküntü ve lenf bezlerinde şişlik yer alıyor. Batı Nil Virüsü için doğrudan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Enfekte olan hastalar, hastaneye kaldırılarak solunum desteği ve diğer komplikasyonların engellenmesine yönelik tedbirlerle desteklenmektedir. Ayrıca, virüs için henüz bir aşı geliştirilmemiştir.

65 yaş ve üzerindeki kişiler için ölümcül olabileceği belirtilen Batı Nil Virüsü ile ilgili İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yavuz, bu hastalığın Türkiye’de yaygınlaştığını ve birçoğumuzun bunu bilmediğini belirterek, bu durumu ciddiye almamız gerektiğini vurguladı.

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül ise Batı Nil Virüsü vakalarının özellikle İstanbul’un Avrupa yakasında yoğunlaştığını belirtti. Küçükçekmece, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar gibi yerlerde göl ve göletlerdeki sivrisineklerin çoğalmasıyla vakaların arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, Edirne, Kırklareli, Bursa, Adana, Osmaniye ve Antakya gibi şehirlerden de vakalar bildirilmiştir.

Prof. Dr. Ergönül, Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla Batı Nil Virüsü vakalarının zirveye ulaşması bekleniyor ve İstanbul’da Haziran ayından itibaren vaka sayısının 100 civarına yaklaştığını tahmin etmektedir. Uzmanlar, geçmeyen yüksek ateş, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve kol ile bacaklarda uyuşma gibi belirtiler gösteren kişilerin hemen doktora başvurması gerektiğini belirtiyor.

Sivrisineklerin evlere girmesini engellemek için pencerelere sineklik takılması, uzun kollu giysiler giyilmesi ve sinek kovucu spreylerin kullanılması gibi önlemler önem taşır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, sivrisineklerin yoğun olduğu dönemlerde cibinlik kullanılmasını, kapalı alanlarda vantilatör ve klima gibi hava dolaşımı sağlayan cihazların kullanılmasını ve evdeki su birikintilerinin ortadan kaldırılmasını öneriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.