Nisan Ayında Enflasyon Yükselişte: TCMB Raporu Değerlendirmesi

TCMB Nisan raporuna göre, tüketici fiyatları %3,18 artarken, senelik enflasyon %69,80'e yükseldi. Gıda enflasyonunda gerileme yaşanırken, hizmetlerdeki yüksek artış sürüyor. Üretici fiyatları güçlü seyrederken, enerji fiyatlarındaki dengelenme dikkat çekti.

TCMB'nin Nisan ayı fiyat gelişim raporu, tüketici fiyatlarının %3,18 artışla senelik enflasyonun ise %69,80'e yükseldiğini gösteriyor. Gıda fiyatlarında gerileme devam ederken, hizmet sektöründeki yüksek artışlar dikkat çekiyor. Üretici fiyatlarındaki güçlü seyir ve enerji fiyatlarındaki dengelemeler raporda öne çıkan diğer noktalar arasında. Ayrıca, aylık enflasyonun öngörülerin üzerinde seyrettiği belirtiliyor.

TCMB'nin Nisan ayı fiyat gelişimlerine ilişkin yayımladığı değerlendirmede, tüketici fiyatlarının %3,18 oranında arttığı ve senelik enflasyonun 1,30 puanlık bir yükselişle %69,80'e ulaştığı belirtildi. Özellikle gıda enflasyonunda gerileme görülürken, diğer gruplarda ise artış yaşandığı ve hizmetler grubunda aylık fiyat artışlarının hala yüksek seyrettiği vurgulandı.

Metinde, belirli alt grupların yanı sıra ulaştırma hizmetlerinde güçlü bir artış olduğu ve bunun bayram etkisinden kaynaklandığı ifade edildi. Bloomberg HT'den alıntı yapılarak temel mal grubunda mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık fiyat artışlarının yavaşladığı ve bunun dayanıklı mal grubundaki otomobil fiyatlarındaki ılımlı artıştan kaynaklandığı belirtildi. Gıda grubunda ise işlenmemiş gıda maddelerinin fiyatlarını artırmaya devam ettiği ancak işlenmiş gıda maddelerinde ılımlı bir seyir görüldüğü belirtildi.

Enerji grubu fiyatlarının, Türk lirası cinsinden petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak yükselen akaryakıt fiyatlarının, doğal gaz fiyatlarındaki mekanik etki nedeniyle dengelendiği ve bu nedenle aylık bazda değişim göstermediği ifade edildi. Üretici fiyatlarındaki artışın güçlü seyrini korurken, senelik üretici enflasyonunun artmaya devam ettiği belirtildi. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, fiyat artışlarının genel olarak yaygın olduğu ve sermaye malları dışındaki gruplarda daha belirgin olduğu görüldü. Bu bağlamda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının zayıflama eğiliminde olduğu ancak Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kalmaya devam ettiği ve göstergelerin senelik enflasyonlarında bir miktar artış yaşandığı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.