Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Nihon Hidankyo: 'Ödülü Gazze'de çalışan insanlar almalıydı'

2024 Nobel Barış Ödülü, Japon nükleer silahlarla mücadele kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. Kuruluşun eş başkanı Toshiyiku Mimaki, ödülün Gazze'deki çalışmalara verilmesi gerektiğini belirtti.

2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya'daki nükleer silahlarla mücadele eden kuruluş olan Nihon Hidankyo'ya verildi. Kuruluşun eş başkanı, Hiroşima'dan kurtulan Toshiyiku Mimaki, ödülün açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu ödülün Gazze'de çalışan insanlara verilmesi gerektiğini düşünüyordum. Gazze'de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Bu, 80 yıl önce Japonya'da yaşananlara çok benziyor," dedi.

Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan duyuruda, "Nihon Hidankyo, hibakusha olarak bilinen Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bir taban hareketidir. Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiği konusundaki tanıklıkları nedeniyle bu ödüle layık görüldüler," denildi.

Mimaki, ödül haberi karşısında şaşkınlığını ifade ederek, "Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim," şeklinde konuştu. Ödülün Gazze'de çalışan insanlara verileceğini tahmin ettiğini belirten Mimaki, "Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Gazze'de çalışan insanların kesinlikle seçileceğini düşünmüştüm," dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.