Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Kolombiya hükümeti ile Devrimci Silahlı Güçler (FARC) arasındaki barış görüşmeleri ağustos ayında 52 yıllık savaşı bitiren anlaşma üzerinde uzlaşıya varılmasıyla son bulmuştu. Savaşı bitiren tarihi anlaşma ise aralarında...

Kolombiya hükümeti ile Devrimci Silahlı Güçler (FARC) arasındaki barış görüşmeleri ağustos ayında 52 yıllık savaşı bitiren anlaşma üzerinde uzlaşıya varılmasıyla son bulmuştu. Savaşı bitiren tarihi anlaşma ise aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de olduğu bir törenle 27 Eylül'de imzalanmıştı. Ancak Kolombiya halkı bu anlaşmayı 2 Ekim günü yapılan referandumla reddettmişti.

Nobel Komitesi, anlaşmanın halk tarafından reddedilmesine rağmen barışın mimarlarından olan Kolombiya Devlet Başkanı Santos'u bu yılki Barış Ödülü'ne layık gördü. Komite, Norveç'in başkenti Oslo'daki törende referandumdan çıkan sonuca rağmen, barış için sarfedilen çabaların takdire şayan olduğunun altını çizdi.

'BU ÖDÜL BARIŞ SÜRECİNE KATKI YAPAN TÜM TARAFLARA BİR ARMAĞAN'

Açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: "Bu yılki Barış Ödülü'ne, ülkesinde 50 yıldan uzun süren ve en az 220 bin kişinin yaşamını yitirmesine ve 6 milyon kişinin de yerlerinden olmasına neden olan iç savaşı sona erdirmek için kararlı bir biçimde çaba harcayan Devlet Başkanı Santos layık görüldü. Ödül, aynı zamanda  yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olarak görülmelidir" ifadeleri kullanıldı. Seçmenlerin çoğunluğunun barış anlaşmasına 'Hayır' demesinin barış sürecinin bittiği anlamına gelmediğine dikkat çeken Komite'nin açıklaması şöyle devam etti: "'Hayır' oyu kullananların reddettiği barış değil, belirli bir barış anlaşmasıydı. Norveç Nobel Komitesi, Devlet Başkanı Santos'un tüm tarafları barış sürecinde ilerleme kaydetmek için geniş tabanlı bir ulusal diyaloğa davet etmesinin önemine dikkat çekiyor. Barış anlaşmasına karşı çıkanlar bile bu tür bir diyaloğu memnuniyetle karşıladı. Tüm tarafların barış görüşmelerinde üzerlerine düşen sorumluluğu alacağını ve sürece yapıcı katkıda bulunacaklarını umut ediyoruz." Bu arada Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Santos, 8 milyon Norveç kronu (yaklaşık 930 bin Amerikan doları) değerindeki ödülün de sahibi oldu.

SANTOS'TAN İLK AÇIKLAMA

Santos ise Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasının ardından Komite’nin genel sekreteri aracılığı ile yaptığı ilk açıklamada ''şaşkın ve müteşekkir’ olduğunu söyledi. Santos daha sonra ise Twitter adresinden bir açıklama yaparak ödülü, 'Bu savaşta mağdur olan Kolombiya halkı adına' kabul ettiğini belirtti.

NOBEL KOMİTESİ BAŞKANI: BAŞKA ADAYLAR HAKKINDA YORUM YAPMIYORUZ

Öte yandan Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, Santos'la birlikte FARC'ın 'Timochenko' adıyla anılan lideri Rodrigo Londono'ya Barış Ödülü verilmediği sorusuna yanıt vermekten kaçındı. Five, "Asla başka adaylar ve başka ihtimaller hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

FARC LİDERİ LONDONO: NOBEL DEĞİL SADECE BARIŞ İSTİYORUM

FARC lideri Londono ise kendisiyle ilgili başlayan tartışmaya yanıt olarak "Ben sadece barış istiyorum, Nobel değil" dedi. Londono, kendisi için barışın Barış Ödülü'nden önemli olduğunu söylese de bu, Nobel Komitesi'nin çok taraflı barış süreçlerinde taraflardan bazılarını ödüllendirmesinin ilk örneği değil.

NOBEL KOMİTESİ'NİN TEK TARAFLI BARIŞ ÖDÜLLERİ TARİHİ

1971 yılında Doğu Almanya ile diyalog kurma çabalarından dolayı Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olmuştu. 1998 yılı paskalyasında imzalanan ve Kuzey İrlanda'da barışın önünü açan anlaşmanın taraflarından Katolik siyasetçi John Hume ve Protestan siyasetçi David Trimble Nobel Komitesi tarafından ödüllendirilirken, IRA Barış Ödülü'nün dışında tutulmuştu. Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki uzlaşı çabalarını da ödüllendiren Komite, 2000'de sadece dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung'u ödüllendirmişti. Öte yandan Komite'nin barış görüşmelerinin her iki tarafını da ödüllendirdiği yıllar da oldu. Bunlardan biri İsrail ile Mısır arasındaki Camp David Anlaşması'na imza atan dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat ile dönemin İsrail Başbakanı Menahem Begin'e 1978 yılında verilen Barış Ödülü'ydü. 1994 yılında ise İsrail ile Filistin arasındaki müzakereleri sürdüren Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat ile dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmıştı.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!