ABD arabuluculuğunda Pazar günü imzalanan anlaşmanın ardından, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açması bekleniyor. Bahreyn böylelikle, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından, 1948'de kurulan İsrail devletini tanıyan dördüncü Arap ülkesi oldu. Filistinliler, BAE ve Bahreyn'in İsrail ile yaptığı anlaşmaları "sırtından vurulmak" olarak niteleyerek, kınadı.
ANLAŞMADA İSRAİL-FİLİSTİN SORUNUNA ATIF YOK
İsrail basını, imzalanan anlaşmada İsrail ile Filistin arasında süregiden çatışmaya değinilmediğine dikkat çekti.
BARIŞ ÇAĞRISINDA BULUNDULAR
İmza töreninde Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani iki ülke arasında her alanda verimli bir iş birliği kurmayı umduklarını belirtti. Zeyani, bölgede barış çağrısı da yaparak, Filistin sorununa iki devletli çözümü desteklediklerini söyledi. BBC Türkçe'nin haberine göre, İsrail heyetine başkanlık eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Şabat da ilişkilerin normalleşmesinin iki tarafın da yararına olacağını söyleyerek "bugün güzel bir gün" dedi.
SUUDİ ARABİSTAN'DAN ÖZEL İZİN
Anlaşmayı imzalayacak İsrail heyetini Bahreyn'e taşıyan uçak, Suudi Arabistan'ın verdiği özel izinle bu ülke üzerinden uçarak Manaya'ya ulaştı. İsrail heyetine ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de eşlik etti. Mnuchin, heyetin Salı günü Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacağı ziyarete de katılacak. Suudi Arabistan henüz İsrail ile ilişkileri normalleştirme çağrılarına sıcak bakmıyor.