Nüfuz ticareti ne demektir ve cezası nedir?

Kara para aklama suçlamalarıyla gündeme gelen firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Habertürk TV'den istifa eden ve kendisinden 10 milyon Euro istediği iddia edilen Veyis Ateş'e "nüfuz ticareti" suçlamasıyla dava açtı.

 

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın, Habertürk TV'den istifa eden Veyis Ateş'e 10 milyon euro istediği iddiasıyla "nüfuz ticareti" suçlamasıyla dava açıldı. Nüfuz ticareti, kişinin etki alanı veya ilişkilerini kullanarak haksız kazanç sağlama amacıyla yapılan ticari faaliyetleri ifade eder. Gazeteci Ateş, davayı kaybederse ne tür bir ceza alacak?

NÜFUZ TİCARETİ NE DEMEK?

 

Nüfuz ticareti, bir kişinin bir kamu görevlisinin etkisi altında olduğunu iddia ederek haksız bir işin yapılması karşılığında kendisine veya bir başkasına fayda sağlama amacıyla işlenen bir suçtur. Bu suç, Türk Ceza Kanunu'nun 255. maddesinde tanımlanmıştır.

NÜFUZ TİCARETİNİN CEZASI

Nüfuz ticareti suçunun cezası şu şekildedir:

Kamu görevlisi üzerinde nüfuz sahibi olduğundan bahisle, haksız bir işin gördürülmesi amacıyla girişimde bulunması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kişinin kamu görevlisi olması halinde, verilecek hapis cezası yarı oranında artırılır. İşinin gördürülmesi karşılığında veya gördürüleceği beklentisiyle menfaat sağlayan kişi ise, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.255/1).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek?
Dudağınız eğer bu şekilde ise özgüvensizliğe yol açabilir!: Basit bir işlemle düzeltilebiliyor!
Evdeki karıncaları yok etmenin kesin çözümü!: İşte o yöntemler!
Yemek servisinde sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?
Birlikte yıkanmaması gereken çamaşırlar neler?