Sahadaki durumu gören partililerin, Cumhurbaşkanı düzeyinde devreye girerek, "Emekli ve dar gelirlilere bir şey vermezsek, Ankara ve İstanbul dışında 11-12 ili daha kaybedeceğiz" uyarısında bulunduğu öğrenildi. Buna rağmen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çizdiği kötü tablonun Erdoğan’a fren yaptırdığı anlatılıyor.
SON DAKİKA PANİĞİ
Seçimlerin ardından yapılan MYK toplantısının perde arkasına geçmeden önce son bir haftada yaşananlara bir göz atalım. AKP’lilerin sahada gördükleri kötü gidişi zaman zaman parti yönetimine ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilettikleri ortaya çıktı. Parti kurmaylarının, "Böyle devam edersek Ankara ve İstanbul dışında 11-12 ili daha kaybedeceğiz. Emekliler ve dar gelirliler için ya seyyanen bir düzenleme yapın ya da temmuz zammını öne çektiğinizi açıklayın" önerileri götürdükleri öğrenildi.
ZOR ÇEVİRİYORUZ ZATEN
Parti kulislerinde, benzer görüşleri Cumhurbaşkanına ileten çok kişi olduğu ve sonuç alınamadığı aktarılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kampanya sürecinde Mehmet Şimşek’i yoklayarak, "Yapabileceğimiz bir şey var mı Mehmet" diye sorduğu iddia ediliyor. Şimşek’in yanıtı bizce daha ilginç. Bakanın, "Efendim, zaten zor çeviriyoruz. Körfez sermayesinin fonlardaki parasının da vadesi dolmak üzere. Bütün bunları karşılayacak kaynağımız yok maalesef" diye yanıt verdiği gelen bilgiler arasında.
SEÇİM ANALİZLERİ
Gelelim son MYK toplantısına. Toplantıdaki ana değerlendirmeler ekonomik sorunlar, yanlış aday belirleme ve seçmen yorgunluğu üzerine kuruldu. Emekli ve dar gelirlilere yönelik düzenleme beklentisinin seçmende kızgınlık yarattığı ve aleyhte olan havanın son hafta daha da arttığı analizleri yapıldı. Sandığa gitmeyen seçmenin yarısından fazlasının AKP’liler olduğu saptaması yapıldı. Ayrıca, partinin en çok eleştirilen Seçim Strateji Kurulu da toplanarak, Erdoğan’a sunulmak üzere rapor hazırladı.
"İSTİFA EDELİM" DEDİLER
MYK toplantısında yapılan analizler sırasında bazı genel başkan yardımcılarının istifalarını verebileceklerini söylediği aktarılanlar arasında. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu konuda sessiz kaldığı belirtiliyor. AKP kulislerine göre, parti yönetiminde değişiklik beklentileri bugünden-yarına gerçekleşmeyecek. Erdoğan’ın genel merkez yönetimi ve kabine değişikliği konusunda hızlı adım atmayacağı, zamana yayacağı iddia ediliyor. Partinin sonbaharda zamanı gelen olağan kongresinin bekleneceği belirtiliyor.
PARTİDE GÜÇ SAVAŞI
Bu arada son MYK toplantısının basına sızdırılan "tek tip perde arkası" da son iki günün en çok konuşulan konusu oldu. AKP’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı organizasyonunda bakanlıklar dahil, her alanı kontrol etme anlayışı epeydir biliniyor ama bu kez çok tuhaf gelişmeler oldu. Cumhurbaşkanı’nın MYK’daki konuşması kelimesi kelimesine AKP’yi izleyenlere "servis" edildi. Ancak bu servisten parti yönetiminin büyük bölümünün haberinin olmadığı ortaya çıktı. Parti yönetimindeki tepkiler nedeniyle bunu kimin yaptığı araştırılmaya başlandı, Tanıtım ve Medya Başkanlığı’nda Hamza Dağ ve ekibi sorumlu tutuldu.
TEK TİP HABERCİLİK
Kimsenin haberi olmadan yapılan bu servis nedeniyle parti yönetiminde tartışma çıktı. Son anda iktidar medyasına müdahale edilerek, perde arkasının geri çekilmesi için talimatlar gitti. TRT ve AA dahil herkes yayına koyduğu haberi nasıl geri çekeceklerini bilemediler. Tüm TV kanallarında ve sosyal medyada dönen haber için çok geç kalındığı ortaya çıktı.
Parti yönetiminde, Cumhurbaşkanı’nın kendilerine yönelik sert eleştirilerde bulunduğu bu konuşmanın, kamuoyunda duyulmasının iyi olduğunu düşünenlerle, "Parti içi değerlendirme, partide kalmalıydı" diyenler ikiye bölündü. Partideki güç savaşının ve medyayı kontrol etme alışkanlığının ne boyuta ulaştığı da ortaya çıktı.