Tüm vaatler, en az 10 kez tekrarlandığı ve seçim sonrasında hayata geçirilmediği için ‘yeni ve vurucu’ bir başlık bulmakta güçlük çekiliyor. 15 Ocak’ta yine salon şovu yapılacak. Bildik görüntüler tekrarlanacak. Ama asıl seçim planları kapalı kapılar ardında yapılacak. “Sessiz pazarlıklar, gizli ittifaklar, biraz toplumu germe politikası, biraz terör ve bölünme korkusu salma” gibi konular asıl kampanyayı oluşturacak…
İktidar Partisi’nde özellikle son üç haftadan beri kapalı kapılar ardında süren yerel seçim adayları konusundaki çalışmada sona gelindi. Pazar günü yapılacak ilk toplantıda İstanbul’a start verilecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için aday adayı sayısının ikiye düştüğünü, bunların şansının eşit olduğunu yazmıştık. Bugün itibariyle ibre, adayın Murat Kurum olacağını gösteriyor. Ali Yerlikaya’dan vazgeçilmesinin birden fazla nedeni var. Yazıda okuyacaksınız…
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
AKP Genel Merkezi’nde haftalarca süren çalışmadan sonra dosyalar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önüne geldi. Tüm aday adaylarıyla ilgili değerlendirmeler, anketler, taban yoklamaları tek tek incelendi. İkna olunmayan yerler için hızla yeni anket yaptırıldı.
ADAYLAR NETLEŞİYOR
Son bir haftada fotoğraf daha da netleşti. İstanbul için Murat Kurum’un aday olarak açıklanacağı, Ankara’da Turgut Altınok’a karar verildiği, İzmir için son bir anket yapıldığı ancak topun Hamza Dağ’a kalabileceği belirtiliyor. Diğer merak edilen bazı illere gelince… Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Hakan Tütüncü, Gaziantep için Fatma Şahin, Malatya’da aynı belediye başkanıyla devam edilecek gibi. Malatya Milletvekili Bülent Tüfekçi’nin aday gösterileceği beklense de onun vekil olarak kalmasına karar verildi.
KULİSLER İLGİNÇ
AKP’deki son borsa böyle. Tabii bu noktaya gelinirken, kulis bilgileri ve ilginç hikayeler de anlatılıyor. İstanbul kulisleri en renkli olanı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın önce İstanbul adaylığını istemediği, sonra cazibesine kapılarak ikna olduğu iddia edildi. Ancak Yerlikaya’nın, “kişiliği ve kendini önceleyen tutumu” fren yapılmasına neden oldu. Özellikle bakanlık çalışmalarında, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Kaçakçılık Daire Başkanlığı’nın açıklayabileceği her operasyonunun, Yerlikaya tarafından yapılması çok dikkat çekti.
ANKETLER NE DEDİ?
İçişleri Bakanlığı’nda yapılan son operasyonlar, genel kamuoyunun ilgisini ve dikkatini çekmiş olmasına karşın, ‘beğenmekle’ ‘oy vermek’ arasında ciddi fark olduğu saptandı. Ali Yerlikaya’yı bakan olarak beğenenlerin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak oy vermeyi tercih etmediği ortaya çıktı. Son olarak, Yerlikaya’nın el konulan araçları polis otosu olarak tahsis edilmesi partide ‘şov’ olarak nitelendirildi. Yasal süreç sonuçlanmadan atılan bu adım, ‘gösteriş merakı’ olarak yorumlandı ve bunun emniyete ve polisle maliyetinin hesaplanmadığı dile getirildi. Bütün bu gelişmelerin Yerlikaya isminden uzaklaşılmasına neden olduğu anlatılıyor.
KURUM’UN ZORLUKLARI
Tabii eski Çevre Bakanı Murat Kurum’un genel seçimlerden bu yana İstanbul adaylığı için hazırlandığını unutmamak gerekir. Profesyonel isimlerle çalışarak, yeni İstanbul projeleri hazırladığı biliniyor. Ancak Kurum konusundaki en büyük sorun ‘siyasi aurasının’ olmaması. Kamuoyu açısından dikkat çekici ve renkli bulunmuyor. Siyasi bir figürden çok teknokrat görüntüsü var. Bazı AKP’liler, bunun avantaj olabileceğini, iş odaklı bir ismin şans yaratabileceğini iddia ediyorlar. Anlayacağınız, son tura kalan iki isimle ilgili de çok ikna olunmuş değil. İstanbul konusunda son dakikada karar değişir mi bilinmez, ama son 24 saatin nabzı böyle…
İLGİ GÖSTERME TOPLANTILARI
Bu arada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yılbaşından önce yaptığı istişare toplantıları, herkesi şaşırttı. Saatlerce süren ve bazen bir
toplantıda 68 kişinin söz aldığı seri çalışmanın bu kadar uzaması beklenmiyordu. Erdoğan’ın söz isteyen herkesi konuşturduğu,
genellikle konuşmaların ‘Siz doğrusunu bilirsiniz, iyi ki varsınız’ şeklinde olduğu aktarılıyor. Anlaşılan, ilgi cumhurbaşkanının hoşuna
gitmiş olmalı ki; aday belirleme sürecine pek katkısı olmayan toplantılar günlerce sürdü.
BAŞLIKLAR NELER?
Şimdi, ilk aday açıklama toplantısı pazar günü yapılacak. Ardından, 15 Ocak’ta hem seçim startı verilecek hem de kalan adaylar açıklanacak. Yerel seçim kampanyası konusunda da sancılı bir süreç yaşanıyor. ‘Gerçek Belediyecilik, Yeniden İstanbul’ sloganları dışında iz bırakacak bir başlık henüz oluşturulamadı. Kampanyada, gerçek belediyecilik adı altında 15 ana başlıktan oluşan bir tanıtım faaliyeti yürütülecek. ‘Üreten belediyecilik, dinamik belediyecilik, sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik, dijital belediyecilik’ gibi alt başlık olacak.
ASIL KAMPANYA!
Tüm vaatler, en az 10 kez tekrarlandığı ve seçim sonrasında hayata geçirilmediği için ‘yeni ve vurucu’ bir başlık bulmakta güçlük çekiliyor. 15 Ocak’ta yine salon şovu yapılacak. Bildik görüntüler tekrarlanacak. Ama asıl seçim planları kapalı kapılar ardında yapılacak. “Sessiz pazarlıklar, gizli ittifaklar, biraz toplumu germe politikası, biraz terör ve bölünme korkusu salma” gibi konular asıl kampanyayı oluşturacak…