Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki Gazze diplomasisi beklenen desteği almadı

Türkiye’nin baştan yanlış kurgulanan ‘Gazze savaşına ilişkin’ tutumu, Körfez ülkeleri dışında pek işe yaramıyor, anlaşılan.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘ateşkesten uzak’ açıklamaları, Mısır ve Katar’ın Gazze savaşının sonuçlandırılması için ortaya koydukları öneriler konuşulurken, Ankara da sessiz ve derinden bir çalışma yürüttü. Türk heyetleri, AB ülkeleriyle bire bir görüşmeler yaptı. Maalesef sonuçları pek tatmin edici olmadı.

Türk heyetinin Körfez ülkeleriyle kalmayıp, İngiltere ve AB ülkelerine yaptıkları, Gazze diplomasi turu, Avrupa kamuoyunun duyarlı yaklaşımına karşın hükümetlerin ABD’nin güdümünde pozisyon aldığını gösterdi. Görüşmelerde, Avrupa ülkelerinin bu konudaki çifte standardının örneklerle taraflara iletildiği belirtiliyor. Maalesef, AB turunun beklenen desteği sağlamadığı açıkça itiraf ediliyor.

FİLİSTİN’E DÜŞEN GÖREV

Ankara ayrıca, Katar ve Mısır’ın savaşın sona ermesi için ortaya koyduğu formülün de destekçisi. Bu konuda sadece İsrail’e değil, Filistin’e düşen görevler de dile getiriliyor. Toplantılarda, Filistin’in kendini yeniden tanımlaması, siyasi kanat ile silahlı kanat arasındaki tutum farklılığının ortadan kalkması, 20 yıldan beri seçim yapılmadan süren iktidar anlayışının değişmesi, Filistin’de seçimle oluşacak yeni iktidarın mülteci durumunda olan 8 milyondan fazla Filistinliyi kapsayacak yeni dinamiklerin oluşması gerektiğine ilişkin analizler yapıyor.

ÖNEMLİ AMA YETERSİZ

Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail’in işgal ettiği topraklardaki Filistin mal varlıklarına el koyanlara ambargo uygulamasının doğru bir yaklaşım olduğu değerlendiriliyor. Ankara bu kararları önemli ama yetersiz buluyor. Savaşın sürmesinde ABD’nin tutumunun çok etkisinin olduğu aktarılıyor. ABD’deki Yahudi kökenli başkanlık danışmanları, bakanlar ve iş insanlarının barış sürecine olumsuz etkisinin olduğu iddia ediliyor.

KATAR ÜZERİNDEN

Türkiye, diğer yandan Katar’la birlikte, rehinelerin değişimi ve kalıcı ateşkes konusundaki çabalarda rol almaya çalışıyor. Hükümet kaynakları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tavrında ABD’nin ve uluslararası baskının etkili olacağı yorumları yapıyor.

SIKINTILI SÜREÇ

Gelişmelerin böyle devam etmesi durumunda Ortadoğu’da hayatın sadece Filistinliler değil, İsrail halkı için de daha zor olacağı, bu krizin bedelini iki ülkenin halklarının ödeyeceği yorumları yapılıyor. Türkiye’nin baştan yanlış kurgulanan ‘Gazze savaşına ilişkin’ tutumu, Körfez ülkeleri dışında pek işe yaramıyor, anlaşılan.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Devlet, ticarethane değildir
Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
"Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Kazakistan'da buluştu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın BAE Ziyareti: İş Birliğinde Yeni Adımlar