Nuray Babacan yazdı: İnşaat maliyetleri fırladı, fırsatçılara hapis tartışılıyor: Deprem ve afet bölgeleri önc

Hükümet, bu yasama döneminin ilk torba yasa teklifinde, öncelikli olarak fahiş fiyat uygulayanlara ceza artışı getiriyor.

Daha önce yapılan bu düzenlemeden sonuç alınamayınca, yeni ceza artışı planlandı. Özellikle deprem bölgesinde gıda, kira ve inşaat malzemelerinde fahiş fiyat uygulayanlara uygulanan ceza üç kat arttırılacak. 5 yıla kadar hapis verilmesini savunanlar var.

FIRSATÇI MADDESİ

Edinilen bilgiye göre, yeni torba yasa teklifinde Maliye, Ticaret, Adalet bakanlıklarını ilgilendiren düzenlemeler yer alacak. Bunlar arasında en çok dikkat çekeni, fahiş fiyat uygulayanlara verilen cezaların arttırılması olacak. Taslağa göre, deprem bölgesinde fahiş fiyat uygulayanlara yönelik cezalar artacak.  Hammadde, gıda, kira, inşaat malzemeleri dahil olmak üzere, fahiş fiyat cezaları diğer illerden 3 kat daha fazla uygulanacak.

DAHA ÖNCEKİ İŞE YARAMADI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, daha önce “Ceza olmazsa denetim yapmanın bir anlamı yok. Cezalar ciddi manada artırılacak. Hatta geçici kapatma cezası önereceğiz ” demişti. Perakende Ticaretin Düzenlenmesine ilişkin yasaya daha önce genel olarak fahiş fiyat uygulayanlara her bir aykırılık için 10 bin ile 100 bin lira arasında para cezası verilmesi ve tekrarlanması durumunda bunun iki katına çıkartılması hükmü konmuştu.

HAPİS CEZASI TARTIŞILIYOR

Ancak bu hüküm amacına ulaşmadı, enflasyonunda etkisiyle deprem ve doğal afet bölgelerinde fırsatçıların, mağduriyetten yararlanmak için fahiş fiyat istedikleri ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı geçen yıl bir taslak hazırlayarak, TCK’ya eklenecek maddeyle “deprem ve salgın dönemlerinde ürünlerin, kiraların fiyatlarında fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini” öngörmüştü. Ancak yasalaşmadı. Bu nedenle düzenlemenin para cezası yerine hapis cezası olarak düzenlenmesini savunanlar bulunuyor.

EKONOMİ DÜZENLEMELERİ

Torba teklifte ayrıca, Maliye Bakanlığı’nın Dijital vergi Dairesi uygulamasının kapsamı genişletilecek. Dijital ortamda yapılan işlemler artacak. Beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesine ilişkin bazı teknik düzenlemeler yer alacak.

ÇEK SÜRELERİ

Teklifte, çek kullanımıyla ilgili daha önce yapılan düzenlemelere ilişkin süreler de uzatılacak. Çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi, 31 Aralık 2023 tarihi olarak belirlenmişti.

Yeni torbada, çekin keşide tarihinden önce ödenmek üzere muhatap bankaya ibrazı geçersiz kabul edileceği uygulaması, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren iki yıl daha uzatılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.