Namık Kemal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Deprem ve Yapısal Tasarım Günü" etkinliğinde, "Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı" düzenlendi. Uzmanlar, deprem risklerini ve yapı güçlendirme teknolojilerini detaylı bir şekilde ele aldı.
Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik
depre, yaptığı değerlendirmelerde, "1912'de Şarköy'de büyük bir deprem meydana geldi ve şu anda Marmara Denizi'nde, çok yakın bir fay hattında, 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Tekirdağ'ın mevcut yapı stoku bu depreme hazırlıklı değil" uyarısında bulundu.
Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yapı stoklarıyla Tekirdağ'ın durumunu karşılaştıran Çelik, Türkiye genelinde benzer risklerin bulunduğunu belirtti. "İstanbul da bu tehlikenin dışında değil" diyerek, mevcut yapıların depreme hazırlıklı olmadığını ifade etti. Devletin konuya dair çabalarının sürdüğünü fakat konutlarda büyük sorunların yaşandığını dile getiren Çelik, "Bu deprem sorununu çözmeyen tek boyut finansal boyuttur" dedi.
Prof. Çelik, "Şarköy civarında 1912'de yaşanan bir deprem var. O tarihten bu yana Marmara Denizi’nde yedinin üzerinde bir deprem bekleniyor ve bu Tekirdağ'ı ciddi şekilde etkileyecek. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'teki yapı stokları Türkiye genelinde benzerlik gösteriyor" açıklamalarında bulundu. "İstanbul'da 7,3 veya 7,5 büyüklüğünde bir deprem için sıfır noktasında değiliz ama mevcut yapı stoku maalesef hazır değil" dedi.