O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!

Emlak alım-satım platformlarındaki yanıltıcı ilanlarla ortalama konut fiyatlarının yapay şekilde artırılmasını önlemek amacıyla hayata geçirilen yeni uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih açıklandı. İşte bu düzenlemenin ayrıntıları...

Ticaret Bakanlığı, konut satışlarını e-Devlet üzerinden yönetmeye yönelik yeni bir düzenleme getiriyor. Bu uygulama, 15 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek ve ilgili sivil toplum kuruluşlarına bilgi verildi.

Yeni düzenlemeye göre, yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Bakanlık, bu işletmelerin ilan platformlarına erişim sağlayamayacağını duyurdu. Yetki doğrulaması, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden gerçekleştirilecek. 15 Eylül 2024 itibarıyla teknik çalışmalar tamamlanacak ve ilanlar, EİDS üzerinden doğrulanarak yayımlanacak. Bu ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulaması yapılmıştır" ibaresi veya logosu bulunacak.

Ticaret Bakanlığı, düzmece ilanlar nedeniyle mağduriyet yaşanmasını önlemek amacıyla "Doğrulanmış İlan" sistemini getiriyor. Bu sistem, fiyat manipülasyonlarını da engellemeyi hedefliyor. Konut sahipleri, e-Devlet üzerinden taşınmazlarını seçip emlakçılara yetki verecek. Emlakçılar bu yetkiyle ilan girişini gerçekleştirebilecek.

Düzenleme, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Ancak, kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, TOKİ ve GYO projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamadan muaf tutulacak. Bu taşınmazlar için ilan verilebilecek ancak tapu kaydının bulunmadığı belirtilmesi gerekecek.

Sistem, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye girecek ve yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak. Yayında olan ilanlar kalmaya devam edecek ancak yenilendiğinde EİDS üzerinden yetkilendirme sorgulaması yapılacak. Bu düzenleme, sektörde şeffaflığı artırmayı ve vatandaşları korumayı amaçlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.