Engelleme öncesinde ülke genelinde gösteriler art arda dört gündür devam ediyordu. Protestolar, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de İran ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesinin ardından hafta sonu başladı. Mahsa Amini ükenin kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanmış ve gözaltında hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
İnternet gözlemcisi NetBlocks’a (Reuters aracılığıyla) göre, İran hükümeti son günlerde ülkenin çoğunda web erişimini kademeli olarak kısıtladı. Elektrik kesintisi Tahran’da ve İran’ın diğer bölgelerinde protestoların ilk kez Cuma günü patlak vermesiyle başladı. 19 Eylül akşamı hükümet, Batı Kürdistan eyaletinin bazı bölgelerine kısıtlamalar getirdi.
Çarşamba günü itibariyle, ülkenin herhangi bir büyük internet sağlayıcısı üzerinden WhatsApp ve Instagram’a erişmek imkansızdı. NetBlocks’a göre, mevcut kısıtlamalar, İran’ın yakıt protestolarına yanıt olarak tüm internet erişimini kapattığı 2019’dan bu yana en şiddetli halinde.
Meta, Engadget’ın yorum talebine henüz yanıt vermedi. NetBlocks, kesintilerin İran halkının özgürce iletişim kurma yeteneğini önemli ölçüde sınırlandıracağını öne sürüyor. Teoride, İran hükümeti internet erişimini kısıtlamanın protestocuların örgütlenme olasılığını azaltacağına ve Amini’nin ölümünün anlatısını daha iyi kontrol etmesine izin vereceğine inanabilir.