Oakland Üniversitesi'nden Kediler Hakkında Çarpıcı Bulgular

ABD'nin Oakland Üniversitesi'nden araştırmacılar, yakın zamanda bir evcil hayvanı ölen 450'den fazla kedi sahibinin katılımıyla yapılan bir çalışmada, kedilerin yas sürecindeki davranışlarını inceledi.

ABD'nin Oakland Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, yakın zamanda bir evcil hayvanını kaybeden 450'den fazla kedi sahibine yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. Bu araştırmanın amacı, kedilerin kayıpları sonrası sergiledikleri davranışları incelemekti. Sonuçlar, kedilerin yas sürecinde uyku sorunları yaşadıklarını, iştah kaybı gösterdiklerini ve artan ilgi arayışında bulunduklarını ortaya koydu. Çalışma, "Applied Animal Behaviour Science" dergisinde yayımlandı.

ABD'nin Oakland Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaptıkları bir çalışma kapsamında, yakın zamanda bir kedisi ölen 450'den fazla kedi sahibine sorular yöneltti. Çalışmanın odak noktası, kedilerin öteki evcil hayvanlarının ölümü sonrası gösterdikleri davranışlardı. 

Araştırma sonucunda, kedilerin uyku düzenlerinde zorluk yaşama, mama yemeyi reddetme ve daha fazla miyavlama gibi yas sürecine dair belirtiler sergiledikleri belirlendi. Ayrıca, yas tutan kedilerin daha fazla ilgi arayışında oldukları veya en sevdikleri oyunlardan uzaklaşabildiği saptandı.

Çalışmada, kedilerin öteki evcil dostlarıyla ne kadar uzun süre birlikte yaşarlarsa, bu dostlukların kaybının kendileri üzerinde o kadar derin bir etki yarattığı görüldü. Öte yandan, kedilerin ölüme tanıklık etmesinin veya evdeki evcil hayvan sayısının bu sürece etkisi olmadığı tespit edildi.

Araştırmacılar, kedilerin genellikle antisosyal hayvanlar olarak algılansa da, bu çalışmanın sonucunun bu preconceived düşünceyi sorgulattığına dikkat çekti. Çalışma, "Applied Animal Behaviour Science" dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.