Ödenmeyen ücretler yüzünden helikopterler yerde kaldı, ormanlar kül oldu!

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarına havadan müdahalede ciddi eksiklikler yaşarken, İzmir’in Bergama ilçesindeki yangında pilotların ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle müdahale edilemediği ortaya çıktı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarına havadan müdahalede ciddi eksiklikler yaşadığı bir dönemde yeni bir skandalla gündeme geldi. Temmuz ayında İzmir’in Bergama ilçesinde çıkan yangında, dört helikopter pilotunun ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle müdahalede bulunamadığı bildirildi. OGM, bu durumu "münferit bir olay" olarak tanımlasa da, yangın sezonu boyunca yaşanan sorunlar devam etti.

OGM'nin hava araçları için açtığı üç yıllık ihaleyi 145 milyon 509 bin dolar karşılığında kazanan THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi ve MGİ Defence Uluslararası Tic. A.Ş., yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kaldı. Şirket, Türkiye'ye teslim etmesi gereken 35 hafif sınıf ve 10 gece görüş helikopterinden yalnızca 24 hafif sınıf ve bir gece görüş helikopterini getirebildi. Ayrıca, pilotlara ödeme yapılmadığı ve helikopterler için yeterli akaryakıt temin edilmediği iddiaları gündemde.

Cumhuriyet'ten Yusuf Körükmez'in haberine göre, Eylül ayında birçok helikopter pilotu, ücretlerini alamadıkları için yangınlara müdahale etmedi. Özellikle, RA-25470 kuyruk numaralı helikopter pilotu, 30 Ağustos'ta Kütahya’nın Simav ilçesindeki yangına müdahale etmezken, benzer olaylar Antalya ve İzmir'de de yaşandı. Yakıt tanklarındaki eksiklikler, helikopterlerin görev yapamamasına neden oldu ve bu durum tutanaklarla belgelendi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan yanıt almayı talep etti. Bakırlıoğlu, Bakan Yumaklı ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'i istifaya davet etti. OGM'nin geçmişte yalanladığı iddiaların tutanaklarla doğrulanması üzerine, OGM'nin açıklamaları eleştirildi.

Bakırlıoğlu, "OGM, yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalara gerekli yaptırımları uygulamalı; ülkemizin ormanları yanarken yalnız seyirci kalmamalıdır," diyerek yangınlarla mücadelede kullanılacak helikopter sayısının artırılması ve etkin kullanımının sağlanması gerektiğini vurguladı. Mevcut durumu kabul edilemez bulan Bakırlıoğlu, sözleşmenin neden feshedilmediğini sordu ve Tarım ve Orman Bakanı'nı konuyu takip etmeye davet etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.