ODTÜ Onur Yürüyüşü davasının karar duruşması yarın (8 Ekim) görülecek

Uluslararası hak örgütlerinin ve LGBTİ+ derneklerinin takip ettiği davayla alakalı bugün bir açıklama yayınlandı.

ODTÜ Onur Yürüyüşü davasının karar duruşması yarın (8 Ekim) görülecek. 10 Mayıs 2019'da düzenlenen 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü'ne katılan 18 öğrenci ve 1 akademisyen, “kanuna aykırı gösteri yürüyüşü düzenleyerek ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta direnme” suçlamasıyla yargılanıyor. ODTÜ’de 2011'den bu yana düzenlenen Onur Yürüyüşü, 2019 yılında polis saldırısıyla engellenmiş; LGBTİ+ etkinliklere yönelik herhangi bir yasak olmamasına rağmen ODTÜ Rektörlüğü'nün davetiyle kolluk kuvvetleri kampüse girmişti.

Davanın 2 yıllık sürecinde 3 kere savcı değişimine gidildi; 1 yıldır bütün deliller ve raporlar tamamlanmasına rağmen hala karar verilmedi. Konuyla alakalı Avrupa Birliği parlamenterlerinin, Avrupa Konseyi parlamenterlerinin açıklamaları bulunmakla birlikte Birleşmiş Milletler’den 5 özel raportörün Türkiye Cumhuriyeti’ne yazdığı mektupta ODTÜ Onur Yürüyüşü ve Türkiye’de LGBTİ+’ların hakları soruldu. Türkiye verdiği cevapta suçlamaları reddetti, 2015 yılı öncesi düzenlenen onur yürüyüşlerini gösterdi ve ODTÜ yönetimi tarafından müdahale talebi olduğunu belirtti.

Önceki duruşmada savcı mütalaasını vermiş olup yargılanan 13 kişinin cezalandırılmasını talep etti. ÜniKuir Derneği’nin genel koordinatörleri Özgür Gür ve Melike Balkan’ın da aralarında bulunduğu sanıklardan bazıları 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Uluslararası hak örgütlerinin ve LGBTİ+ derneklerinin takip ettiği davayla alakalı bugün bir açıklama yayınlandı. Açıklamaya www.unikuir.org adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Yarın saat 10:00'da Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde (E Blok, 5 No'lu Salon) görülecek duruşma, ÜniKuir Derneği’nin duruşma salonundan aktaracağı gelişmelerle derneğin Twitter hesabından (Türkçe ve İngilizce dillerinde) takip edebilecek.

Davayla ilgili daha detaylı bilgi almak için info@unikuir.org adresine ya da medya@unikuir.org adresine ulaşabilirsiniz.

Dayanışmayla,

ÜniKuir Derneği

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Papa Francis: Katolik Kilisesi eşcinsel çiftleri kutsamaya açık
Dünya yüzme şampiyonasında trans yüzücülere ilk kez ayrı kategori açılıyor
İktidar, LGBTİ+ derneklerini kapatmaya hazırlanıyor
Fatih Altaylı: Gökkuşağı ve sözde ahlak
9. Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlar serbest