Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından yapılan açıklamada, OECD'nin "Bir Bakışta Eğitim" raporundan elde edilen veriler Türkiye'deki eğitim sisteminin karşılaştığı önemli sorunları ortaya koyuyor. Rapora göre, ülkede eğitimdeki eşitsizlikler ciddi boyutlara ulaşmış durumda ve gençlerin eğitim ile istihdam olanaklarına erişiminde büyük farklar bulunuyor. Özellikle 18-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 33’ü ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu oran, OECD ortalamasının (yüzde 13,7) neredeyse üç katı seviyesinde.
Türkiye'deki eğitim düzeyi hakkında daha fazla bilgi sunan rapor, 25-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin yarısının en fazla lise mezunu olduğunu gösteriyor. 25-34 yaş grubundaki genç yetişkinlerin ise yüzde 30'u lise mezunu dahi değil. 2016’da bu oranın yüzde 45 olduğu ve 2023'te yüzde 30'a düştüğü görülüyor. Ayrıca, ebeveynlerin eğitim durumu ile çocuklarının eğitim seviyeleri arasında önemli bir ilişki var. Üniversite mezunu bir ebeveyni olanların yüzde 81’i üniversite mezunuyken, her iki ebeveyni de lise mezunu olmayanların sadece yüzde 18’i üniversite mezunu.
Raporda ayrıca Türkiye'deki okul öncesi eğitime katılım oranının yüzde 48 olduğu ve 6-14 yaş aralığındaki çocukların okullaşma oranının yüzde 98,8’e ulaştığı belirtiliyor. 15-19 yaş aralığında eğitime katılım oranı yüzde 73 olup, Kuzeydoğu Anadolu-Doğu ve Güneydoğu Anadolu-Orta bölgeleri en düşük oranlara sahipken, Kuzeydoğu Anadolu-Batı bölgesi en yüksek oranı yakaladı.
Öğrenci başına yapılan yıllık eğitim harcaması Türkiye’de 5 bin 425 dolar olarak kaydedilirken, OECD ortalaması 14 bin 209 dolar olarak hesaplandı. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ise ilkokulda 18, ortaokulda 14, lisede 13 olarak açıklandı.