OECD Raporu: Türkiye, Gıda Enflasyonunda Rekor Kırdı!

Türkiye, temmuz ayında gıda fiyatlarındaki yıllık yüzde 58,9’luk artışla OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. Gıda enflasyonundaki bu yüksek artış, Türkiye'yi diğer OECD ülkelerinden büyük bir farkla ayırıyor.

Temmuz ayında Türkiye, gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranıyla OECD ülkeleri arasında zirvede yer aldı. Yüzde 58,9 oranındaki bu artış, Türkiye’yi en yakın rakibi Meksika’nın gerisinde bıraktı ve OECD ortalamasının çok üzerinde gerçekleşti. OECD ülkeleri arasında Türkiye, gıda enflasyonunda en yüksek yıllık artışı göstererek dikkat çekti.

OECD’nin Temmuz ayı enflasyon verilerine göre, Türkiye'nin gıda fiyatlarındaki artış oranı, OECD genel ortalamasının çok üzerinde bulunuyor. Türkiye’nin bu yüksek artışı, OECD genel ortalamasının yüzde 4,3 olduğu bir dönemde, Meksika’nın yüzde 7,8’lik oranıyla ikinci sırada yer aldığı bir ortamda daha belirgin hale geliyor. Türkiye’nin ardından İzlanda ise yüzde 5,8’lik gıda enflasyonu ile üçüncü sırada yer aldı. Öte yandan, Euro Bölgesi’nde enerji enflasyonu yüzde 1,6’da kalırken, Çekya gibi bazı ülkelerde gıda fiyatlarında yıllık azalma gözlemlendi. Çekya'da gıda fiyatları yüzde 3,1 oranında düştü.

OECD’nin genel ortalaması Türkiye’nin yüksek enflasyonundan etkilenirken, Türkiye dahil edildiğinde manşet enflasyon oranı yüzde 5,7 olarak hesaplanıyor. Ancak Türkiye hariç tutulduğunda bu oran, yüzde 2,9’a düşüyor. Bu veriler, Türkiye’nin gıda fiyatlarındaki yüksek artışın, uluslararası ortalamaları nasıl etkilediğini gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.