Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomiye ilişkin 2023 yılı büyüme tahminlerini güncelledi. Rapora göre, küresel ekonomi bu yıl yüzde 3,2 büyüyecek. Türkiye’nin büyüme oranı ise yüzde 3,5 olarak öngörülüyor.
OECD'nin Ekonomik Görünüm Raporu'nda, enflasyonun düşüş trendinin hane halkı gelirlerini ve harcamalarını desteklemeye devam ettiği vurgulandı. İş gücü piyasalarındaki baskıların azalması ve işsizliğin düşük seviyelerde kalması olumlu bir tablo sunarken, düşük nominal getirilerin konut ve kredi piyasalarında canlanma belirtileri yarattığı ifade edildi.
Küresel ekonomi için büyüme oranlarının 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 3,3 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. OECD, küresel ticarette korumacı politikaların artmasına ilişkin endişelerini dile getirirken, bu tür kısıtlamaların ithalat fiyatlarını artırabileceği ve hem işletme maliyetlerini hem de tüketici yaşam standartlarını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini bu yıl yüzde 3,5 olarak revize edilirken, 2025’te yüzde 2,6 ve 2026’da yüzde 4 seviyesinde bir büyüme beklentisi açıklandı. Sıkılaşan finansal koşulların ve mali konsolidasyonun iç talebi sınırlayacağı, ancak dış ortamın iyileşmesi ve turizmdeki olumlu gelişmelerle ihracatın artacağı öngörülüyor.
Cari işlemler dengesindeki iyileşme, doğal gaz üretiminin başlaması ve artan döviz rezervleri, ekonomik toparlanmayı destekleyen unsurlar arasında yer aldı. Enflasyonun kademeli olarak düşmesi beklenirken, 2025 yılında yüzde 30,7'ye, 2026 yılında ise yüzde 17,2’ye gerileyeceği tahmin ediliyor.
OECD, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme patikasına oturması için para ve maliye politikalarının sıkı şekilde uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı. İstikrarlı bir makroekonomik çerçeve ve yapısal reformların, uluslararası yatırımları çekmede ve uzun vadeli büyümeyi desteklemede önemli bir rol oynayacağı belirtildi.