Öğrenci Sendikası: AKP döneminde tarikat yurtları yüzde 93 oranında arttı

Öğrenci Sendikası tarafından hazırlanan raporda, son 16 yılda tarikat yurtlarının yüzde 93 oranında arttığı belirtildi. Raporda, 2006 yılında tarikat yurdu sayısının bin 723 olduğu kaydedilirken, 2022’de ise bu sayının 3 bin 331’e yükseldiği ifade edildi.

Öğrenci Sendikası, ‘Gençliğin Barınma Sorunu 2022’ başlıklı bir rapor hazırladı.

Araştırmada, Türkiye’deki barınma sorunu mercek altına alındı. Raporda, cemaat ve tarikat yurtlarının Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı tarafından desteklendiği detayı da yer aldı.

“TARİKAT YURTLARINDA YÜZDE 93 ARTIŞ”

Raporda, barınmanın en önemli sorunlarından biri olan cemaat yurtlarında tekelleşme olduğu belirtildi. Özel yurtlar olarak nitelendirilen vakıf, dernek, şahıs, ticari, kamu üniversitesi yurtları ve özel işletmelere ait olduğu belirtilen yurtların sayısının 4 bin 692 olduğu açıklandı. Raporda, 2006 yılında Türkiye’deki resmi tarikat yurdu sayısının 1723 olduğu belirtilirken 2022 yılında yüzde 93 artarak resmi tarikat yurdu sayısının 3 bin 331 olduğu bilgisi yer aldı.

“BÜYÜK ŞEHİRLERDE ÖZEL YURT HAYAL”

Söz konusu krizden en çok öğrencilerin etkilendiği kaydedilen raporda, “10 milyona yaklaşan öğrencinin bulunduğu ülkemizde toplam KYK yurdu sayısı 800 bin öğrencinin barınma ihtiyacını karşılayacak kapasitede. Buna karşılık yurtların koşulları her geçen gün kötüleşmekte. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde özel yurt ücretleri ise ortalama 6-7 bin liradan, merkezi ilçelerde 1+1 dairelerin kiraları ise 8-10 bin liradan başlıyor. Ayda 850 lira KYK bursu ya da kredisi alarak geçinmeye çalışan öğrenciler için bu tutarları ödemek hayalin de ötesinde” ifadelerine yer verildi.

KİRALAR REKOR KIRDI

Raporda, OECD ülkeleri arasından 2022’nin üçüncü çeyreğinde hazırlanan rapora göre Türkiye’nin en yüksek kira fiyatlarının olduğu ülke olduğuna dikkat çekildi. Buna karşın, eğitim bütçesinin gerilediği belirtildi.

‘İSTİF POLİTİKASI’

Rapora göre, 5 yıllık süreçte yurt sayılarında hiçbir artışın olmadığını hatta 2018 yılındaki yurt sayısından bile geri düşüldüğü belirtildi. 2021-2022 yıllarında yalnızca üç yeni yurdun yapıldığı ve kapasitenin 64 bin kişi artırıldığı bilgisi de eklendi. KYK yurtlarının insanca bir yaşamdan çok uzak bir durumda olduğuna dikkat çekilen raporda, mimari planlar göz ardı edilerek istif politikası üzerinden kontenjan artırımı yapıldığı da kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.