Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’nin okul öncesi eğitimde OECD ülkelerini geçtiğini açıklasa da net okullaşma oranları tabloyu farklı bir şekilde ortaya koyuyor. MEB 2024 istatistiklerine göre, okul öncesi net okullaşma oranı sadece %48.62. Bu da, çağ nüfusu olan 3.8 milyon çocuğun yaklaşık 2 milyonunun okul dışı kaldığını gösteriyor.
UCUZ ALGI YÖNETİMİ Mİ?
Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer, net ve brüt okullaşma oranları arasında ciddi fark olduğunu belirtti. Dinçer, "Milli Eğitim Bakanı, yüzde 95.44 brüt okullaşma oranı açıklayarak algı yönetimi yapıyor. Oysa net oran %48.62 seviyesinde" dedi. Dinçer ayrıca, eğitimin niteliği konusunda da Türkiye’nin 99. sırada yer aldığını vurguladı.
TARİKATLARIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Eğitim Bilimci Prof. Dr. Nejla Kurul, okul dışı kalan çocukların bir kısmının tarikatlar ve cemaatlerin eline düştüğünü ifade etti. "Milyonlarca çocuk, yoksulluk nedeniyle bu yapılara teslim ediliyor. Tarikatlar, çocuk yoksulluğunu suistimal ederek mürit devşiriyor. Mahallelerde aktif bir şekilde dolaşan bu yapılar, temel ihtiyaçları karşılayarak aileleri ikna ediyor" diye konuştu.
ÇOCUKLARIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Prof. Dr. Kurul, 3-5 yaş arasındaki çocukların kişiliğinin şekillendiği dönemde eğitimsiz bırakılmasının, toplum için büyük bir tehdit olduğunu belirtti. "MEB, bu süreci engellemek yerine göz yumarak, eğitimin sorumluluğunu tarikatlara devrediyor" dedi.
EĞİTİMDE KALİTE SORUNU
Türkiye’nin okul öncesi eğitimde en büyük artışı sağlayan ülkelerden biri olduğu iddiası, niteliğe odaklanılmadığı sürece anlamını yitiriyor. Uzmanlar, eğitimin milli ve manevi değer dayatmasıyla bilimsel niteliğini kaybettiği görüşünde birleşiyor.