Okul servislerinde emniyet kemeri ve kamera bulundurma şartı kaldırıldı

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ndeki değişiklik öğrenciler için tehlikeye davetiye çıkarıyor. Servis araçlarında emniyet kemeri ve kamera bulundurma şartı kaldırıldı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; 2020-2021 eğitim öğretim yılına altyapı yetersizlikleri başta olmak üzere birçok problemle giren öğrenciler, yeni bir güvenlik tehdidiyle daha karşı karşıya kaldı. Okul servis araçlarına yönelik yönetmelikte İçişleri Bakanlığı’nca yapılan değişiklikle öğrenci güvenliği hiçe sayıldı.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, okul servislerinde ölümle sonuçlanan kazalardan ders alınmadığını ortaya koydu. Yönetmelik değişikliği ile üç yaşından büyük servis araçlarında kamera, sensörlü koltuk ve üç nokta emniyet kemeri zorunluluğu kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı, MEB, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hazırlanan Okul Servisleri Yönetmeliği’ndeki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Öğrenci güvenliğini yok sayan yönetmelik değişikliği kapsamında, 1 Ocak 2018’den önce okul servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda, güvenlik açısından kritik önemde olan birçok şartın aranmaması kararlaştırıldı.

Yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında 1 Ocak 2018 tarihinden önce servis aracı olarak tescil edilen araçlarda artık şunlar bulunmayacak:

  • Her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri.
  • Her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem.
  • Tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı.

Eski yönetmeliğe göre en az lise mezunu olması gereken servis personelinin, “MEB onaylı kursu başarıyla tamamlaması” halinde ilkokul mezunu da olabileceği belirtildi.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz, salgın sürecinde eğitim ile ilgili alınan tüm kararların çocukların eğitim hakkını değil, sermayenin rantını esas alan kararlar olduğunu savundu.

Yılmaz, servis araçlarıyla düzenlemenin öğrencilerin güvenliğini tehlikeye attığını ifade ederek şunları kaydetti:

Servis ücretlerindeki artış da salgınla ve enflasyon artışı ile birlikte daha da yoksullaşan biz veliler açısından karşılanması mümkün olmayan, hane bütçesi açısından ciddi bir gidere dönüşen bir noktaya ulaşmıştır. Sosyal devletin temel sorumluluğu tüm çocuklarımız için eğitime, okullara ücretsiz, güvenli, erişilebilir olma koşullarını sağlamaktır. Çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkma mücadelesini ısrarla sürdüreceğiz.

Öğrenci servislerindeki güvenlik sorunları, 2017 yılında İzmir’de üç yaşındaki Alperen’in serviste unutularak havasızlıktan yaşamını yitirmesinin ardından gündeme geldi. Kazanın ardından hazırlanan Okul Servisleri Yönetmeliği ile “Sensörlü koltuk ve üç nokta emniyet kemeri” zorunluluğu getirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Veliler rahat olsun. Çocuklarımızın tüm güvenlik önlemlerini almak bizim temel sorumluluğumuzdur” dese de yönetmeliğin uygulanması sürekli ertelendi. Değişiklik de yıllarca ertelenen yönetmeliğin servis işletmecilerinin baskısı doğrultusunda güncellendiğini gözler önüne serdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!