Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan SOL Partililere MEB'den engel!

Zonguldak'ta SOL Parti, okullarda ücretsiz yemek hizmeti için toplanan imzaları Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmek istedi, ancak partililer bahçeye alınmadı. Partililer yol kenarında basın açıklaması yaparak, ekonomik krizle artan yoksulluğun çocukları etkilediğini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Zonguldak'ta SOL Parti tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde, okullarda ücretsiz yemek hizmeti için toplanan imzalar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından engellendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelen partililer, basın açıklaması yapmak istedikleri alanın bahçesine alınmadı. Bunun üzerine, partililer yol kenarında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının ardından, imzaları teslim etmek üzere binaya giren partililer ve gazeteciler, bazı zorluklarla karşılaştı. Gazetecilerin görüntü almak istemeleri üzerine yetkililer, "Çekim yapamazsınız" diyerek engel çıkardı. Bu durum, partililer ile yetkililer arasında kısa süreli bir gerginliğe neden oldu.

SOL Parti Zonguldak İl Başkanı İsmail Yıldız, 5 gün önce başlatılan kampanyada 1901 imza toplandığını belirtti. Yıldız, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin etkisiyle yoksulluğun arttığını, bunun en çok çocukları etkilediğini vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022'de çocukların %35,3’ü açlık ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıyaydı. Ayrıca, TÜİK'in "İstatistiklerle Çocuk" 2022 raporu, çocukların %62,4’ünün ekmek ve makarna gibi daha ucuz gıdalarla beslendiğini, meyve ve sebze tüketiminin ise oldukça düşük olduğunu ortaya koydu.

Yıldız, PISA 2022 raporuna atıfta bulunarak, beş çocuktan birinin haftada en az bir kez harçlığı olmadığı için okulda aç geçirdiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün araştırmasına göre, 5 yaş altındaki çocuklarda bodurluk oranı %10'a ulaşmıştır. Bodurluk, zayıflıktan farklı olarak kalıcıdır ve telafisi yoktur. Dünyanın 98 ülkesinde 418 milyon çocuğa okul yemeği verilmektedir. Bu uygulamanın çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini hızlandırdığı, akademik başarılarını artırdığı ve devamsızlığı azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yıldız, Anayasa'da temel eğitimin ve ortaöğretimin parasız ve zorunlu olduğunun belirtildiğini, dolayısıyla okul yemeğinin devletin kamusal sorumlulukları arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye’nin 1995 yılında onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 27. maddesi, çocukların yeterli bir yaşam seviyesine ve dolayısıyla beslenme hakkına sahip olduğunu vurgular.

2021’de düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası'nda, "Okullarda ücretsiz yemek veya beslenme desteği sağlanmalıdır" kararı alınmış; Sağlık Bakanlığı’nın 2019-2023 eylem planında ise 'Çocukluk Çağında Obezitenin Engellenmesi' başlığı altında bu konuda adımlar atılacağı belirtilmiştir. Yıldız, Zonguldak’ta tüm okullarda okul yemeği uygulamasının başlatılmasını ve hijyen koşullarının sağlanmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.