Okullardaki gerici protokol Danıştay tarafından durduruldu

MEB ile Nurcu Hizmet Vakfı arasında imzalanan değerler eğitimi protokolünün yürütmesi, Danıştay kararıyla durduruldu. Kararda, MEB dışındaki bir kuruluşun okullarda etkinlik düzenleyemeyeceği belirtildi.Milli Eğitim Bakanlığı...

MEB ile Nurcu Hizmet Vakfı arasında imzalanan değerler eğitimi protokolünün yürütmesi, Danıştay kararıyla durduruldu. Kararda, MEB dışındaki bir kuruluşun okullarda etkinlik düzenleyemeyeceği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile dini vakıf ve cemaatlerle imzalanan işbirliği anlaşmalarından biri daha yargıya takıldı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Danıştay 8’inci Dairesi, MEB’in Hizmet Vakfı ile imzaladığı, “Değerler Eğitimi” protokolünün örgün eğitimi kapsayan bölümünün yürütmesini durdurdu. Eğitim Sen’in protokole karşı açtığı davayla alınan yürütmeyi durdurma kararında, eğitimin eğitimcilerin sorumluluğunda olduğu ve üçüncü kişilere devredilemeyeceğinin altı çizildi.

Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Hizmet Vakfı, Bakanlık ile okullarda değerler eğitimi verilmesine yönelik ilk protokolü 2014 yılında imzaladı. Taraflar, Temmuz 2017’de sona eren protokol için bir kez daha masaya oturarak geçerlilik süresini 2020’ye kadar uzattı. Vakfın, “Değerler Eğitimi” adı altında öğrencilere dini kavram ve bilgileri anlattığını öğrenen veliler, protokolün iptali için birçok ilde eylem düzenledi. Eğitim Sen de “MEB, çeşitli dini cemaat ve vakıflarla yaptığı protokoller aracılığıyla çocuklarımızı öğretmenlere değil, adı tecavüz ve taciz vakalarıyla anılan kişi ve kurumların eline teslim etmek istemektedir” gerekçesiyle protokolü yargıya taşıdı.

YALNIZCA MEB YAPABİLİR

Birçok davaya konu olan ancak ısrarla sürdürülen protokol bu kez Danıştay 8’inci Dairesi’ne takıldı. Hem örgün hem de yaygın eğitimi kapsayan projenin örgün eğitim ayağının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Kararda, örgün eğitimdeki öğrencilere yönelik etkinliklerin yalnızca MEB eliyle yürütülebileceği anımsatılarak “Etkinliklerinin doğrudan diğer kurum, kuruluş ve bireyler tarafından yürütüleceğinin kabul edilmesi, örgün eğitim kurumlarını kanuni idare ilkesine ve genel idare ilkesine aykırıdır” denildi.

TELAFİSİ OLMAZ

Danıştay, kamu kurumları dışındaki kuruluşlara okullarda etkinlik düzenleme izni verilmesi durumunda eğitim kurumlarının bu kuruluşların faaliyet alanına dönüşebileceği uyarısında bulundu. Eğitim öğretim hizmetinin ancak memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülebileceğine dikkati çeken Danıştay, aksi durumda telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğabileceğine dikkati çekti. Protokolün, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile imzalanan ve yayın eğitimi kapsayan kısmının yürütmesinin durdurulması talebi ise reddedildi. Eğitim Sen, kararın bu yönüne yeniden itiraz edileceğini bildirdi.

ENSAR’DA DA AYNI KARAR

Danıştay daha önce Ensar Vakfı ile yapılan protokollerle ilgili de karar vermişti. Fakat alınan karara rağmen MEB ile Ensar, işbirliğine devam etmiş ve vakıf okullarda etkinlik yapmaya devam etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Açıköğretim Fakültesi bahar dönemi final takvimi: AÖF final sınavları ne zaman?
Bursluluk sınav neticeleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? (2024 İOKBS sınav sonuç tarihi)
Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? (2023-2024 MEB eğitim öğretim takvimi)