Olası depremde 50 bin bina yıkılacak

“Ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası bir büyük depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağı açıktır''

Marmara depreminin yıl dönümünde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası (TMMOB İMO), olası İstanbul'da 7,4 büyüklüğündeki bir depremde 167 bin ila 300 bin arasında binanın hasar alacağını, 50 bin binanın ise deprem anında hemen yıkılacağını öngördü.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 23. yılında Karaköy’de bulunan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna, ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası büyük bir depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağını ifade etti.

Suna, “Ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası bir büyük depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağı açıktır. Üstelik kentlerimiz öylesine kalabalıklaşmış, plansızlık, kaçak yapılaşma öylesine ilerlemiş, afet toplanma alanları ranta açılmıştır ki can ve mal kaybı açısından da büyük bir tehlike bizleri beklemektedir. Başta İstanbul ve Marmara Bölgesi olmak üzere olası büyük bir depremin Türkiye’ye neler yaşatacağını kestirmek zordur” dedi.

Yaklaşık 1 milyon 600 bin konutun olduğu İstanbul’da, 7.4 büyüklüğünde bir depremden 300 bin binanın etkileneceğini ifade eden Suna, 50 bin binanın ise deprem anında hemen yıkılacağını söyledi:

“Beklenen depremde 50 bin binanın yıkılacağı yani can güvenliği olmayan bina sayısının 50 bin olduğu söyleniyor. Bu bir deprem senaryosudur. Bunun yanında depremde hasar alacak bina sayısı 169 bin ile 300 bin arasındadır. Eğer biz bu binaları tespit edip, içinde oturanlara can güvenliğiniz yoktur dersek olmaz. Bu devletin görevidir, barınma hakkını sağlamalıdır. Oradaki vatandaşı çıkarıp bu binayı kamu eliyle orta ağır hasara şeklinde ayırıp yıkılması gerekenleri yıkması, güçlendirilmesi gerekenleri ise güçlendirerek insanların can güvenliğini sağlaması gerekir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.