Britanya’da, ölümcül hastalıklarla mücadele eden yetişkinlerin kendi yaşamlarına son verme hakkını tanıyan yasa tasarısı, Avam Kamarası'ndan geçti. Bu tasarı, İngiltere ve Galler'de yardımla ölümü yasallaştırma yolunda atılmış ilk adım oldu.
Milletvekilleri, 275’e karşı 330 oyla, ölümcül hastalığı bulunan yetişkinlerin belirli şartlarla yardımla ölüm hakkını elde etmelerini onayladı. Tasarı, işçi partisi milletvekili Kim Leadbeater tarafından sunuldu. Yasa, altı aydan az ömrü kalan hastaların taleplerinin iki doktor ve bir yüksek mahkeme yargıcı tarafından onaylanmasının ardından, bu kişilere ölme hakkı tanıyacak.
TASARI HALA ONAY İÇİN ENGELLERLE KARŞILAŞACAK
Tasarı parlamentoda birkaç aşama daha geçmek zorunda. Milletvekilleri, bu düzenlemenin, ölümcül hastalığı olan kişiler için en az üç yıl boyunca geçerli olmayacağı görüşünde. Son kamuoyu yoklamalarına göre, halkın büyük bir çoğunluğu, yani dörtte üçü, yasada değişiklik yapılmasını destekliyor.
Tasarının yasalaşabilmesi için hala engeller mevcut. Nisan ayına kadar parlamentoya sunulmayacak tasarı, hükümetin resmi desteğini almadığı için yalnızca bazı bakanların yardımcı olması bekleniyor. Tasarı, yeniden oylanmak ve Lordlar Kamarası'ndan geçmek zorunda. Eğer tasarı yasalaşırsa, iki yıllık bir uygulama dönemi olacak.
POLİTİKALARI İKİYE BÖLDÜ
Ölümcül hastalıklara sahip bireyler için yardımla ölme hakkını düzenleyen bu tasarı, Britanya siyasetini ikiye böldü. Başbakan Keir Starmer ve eski Başbakan Rishi Sunak gibi önde gelen isimler tasarıya destek verirken, Başbakan Yardımcısı Angela Rayner, Sağlık Bakanı Wes Streeting gibi isimler karşı oy kullandı.