Ömer Faruk Eminağaoğlu: Referanduma emsal teşkil edecek dava AİHM’de

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, şaibeli referandum sonrası tartışmaları değerlendirdi. Ömer Faruk Eminağaoğlu referandum sonuçları konusunda itiraz için AİHM yolunun açık olduğunu belirtti.Çağdaş Ses’in...

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, şaibeli referandum sonrası tartışmaları değerlendirdi. Ömer Faruk Eminağaoğlu referandum sonuçları konusunda itiraz için AİHM yolunun açık olduğunu belirtti.

Çağdaş Ses’in haberine gçre Ömer Faruk Eminağaoğlu yaptığı açıklamada,  2012 yılında yapmış olduğu ve içerik itibarıyla 2017 halkoylamasıyla ilgili İHAM ( AİHM) konusundaki bütün tartışmaları doğrudan ilgilendiren bir başvurunun halen AHİM önünde inceleme beklediğini belirterek şunları söyledi:

"Halkoylaması konusunda AHİM'a başvuru yapılabilir mi veya başvuru yapılabilmesi olanaklı mıdır diye hukuksal bir tartışma yapılmaktadır.

2012 yılında yapmış olduğum ve içerik itibarıyla 2017 halkoylamasıyla ilgili İHAM konusundaki bütün tartışmaları doğrudan ilgilendiren bir başvurum halen İHAM önünde inceleme beklemektedir.

İHAM tarafından 2017 Şubat ayı içinde tarafıma gönderilen yazıda, bu davayı takip edip etmediğim hususu sorulmuş olup, tarafımca bu davayı takip ettiğim Mart 2017'de İHAM'a iletilmiştir.

05.9.2012 tarihinde yaptığım başvuruma, YSK'nın tarafsızlıktan uzak yapılandırıldığı da konu edilmiştir.

2012 yılındaki başvuruya ayrıca Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldan 5 yıla indiren anayasa değişikliği nedeniyle, "süre konusunda anayasadaki" 5 yıl kuralını gözetmeden, 2012 yılında Cumhurbaşkanı seçim işlemlerinin başlatılmaması karşısında, Anayasanın 6, 8, 79, 104, 106 ncı maddesindeki gibi hükümlerde de, Cumhurbaşkanının yasama üzerinde yetki sahibi olmasına, bu nedenle yasama ile ilgili iş ve işlemler yapabilmesine dayanılarak, Cumhurbaşkanı yetkisi ve dolayısıyla seçimlerinin, bu yönden İHAS'taki "yasama organı seçimi" kapsamı içinde değerlendirilmesi gerektiği ileri sürülmüştür.

Ayrıca bu konuda çıkartılan ve anayasa ile açıkça çatışan yasa hakkında kendisiyle de çelişerek iptal kararı vermeyen Anayasa Mahkemesinin de, 2010 Anayasa değişikliği ile yürütmenin etkisinde yapılandırıldığı, YSK ve Anayasa Mahkemesi kararları ile, bu konuda eşitliğe aykırı ve ayrımcı bir durum yaratıldığı ve böylece bu seçimlerin 2014 yılına bırakıldığı da ifade edilmiştir.

Tarafıma gönderilen yazı dosyanın inceleme sürecinde olduğunu göstermektedir.
Bu davada çıkacak bir kabul ve hak ihlali kararı, Türkiyedeki şu an söz konusu tartışmaları doğrudan etkileyecektir. Yapılan ve açıklanan sonuçların hukuksallığı ifade edilemeyecektir.
Bu davada verilecek red kararı, bu gibi konularda ve de yasama organı seçimleri dışında asla başvuru yapılamayacağı anlamına gelmeyecektir.

Bu davada red kararı verilse de, red konusunda kullanılacak gerekçeler bile, yine şu an Türkiyedeki tartışmalara önemli bir ışık tutacaktır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Altınbaş Petrol, Zeren Group'a Satıldı: Türkiye Akaryakıt Sektöründe Dev Bir Değişim Başladı
Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakereleri Almatı’da yapılacağı açıklandı
CHP'li Türker Ateş açıkladı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı
Uzmanlardan 'çöl tozu' uyarısı gündemde: 'Ölüme kadar götürebilecek ciddi bir problem'
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında 'yeni anayasa' vurgusu gündemde