Ömer Faruk Eminağaoğlu, TBMM arşivlerinden silinen dosyayı açıkladı: SADAT teklifi kayıp

İktidarın “paramiliter grubu” olduğu ileri sürülen Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi'ni (SADAT) meşrulaştırmayı amaçlayan yasa önerisinin TBMM Arşivi’nden silindiği açıklandı.

AKP’li Reşat Petek’in verdiği öneriye tepki gösteren eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Her nedense kaldırılmış, adeta gizlenmiş” dedi.

"TBMM arşivinde yok"

Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Eminağaoğlu, 2016 senesinde AKP milletvekili Reşat Petek’in SADAT hakkında bir yasa teklifi hazırladığını ve teklifi TBMM’ye sunduğunu söyledi. Eminağaoğlu şu bilgiyi verdi: “SADAT’ı doğrudan ilgilendiren bir yasa teklifi, AKP milletvekili Reşat Petek tarafınca verilmiş. Bu yasa teklifinin tarihi 26 Mart 2016. Bu teklifin adı ise ‘5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’. Sunulan kanun tekliflerine yasalaşsın ya da yasalaşmasın, TBMM’nin web sayfasından ulaşabilirsiniz. Ancak bu teklif yok, silinmiş."

Eminağaoğlu, kanun teklifinin ayrıntılarıyla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yurtiçinde silahlı bir eğitim vermek görevini ama TSK yerine getirebilir. Bir başka ülkede böyle bir görevi yerine getirmek de o ülke ile Türkiye arasında ikili bir antlaşmanın varlığına ve bu antlaşmanın da TBMM’de onaylanması ile olanaklıdır. TSK haricinde bir başka kurumun veya tüzel kişiliğin buna zemin hazırlayacak eğitim vermesi yasaktır. Yasa teklifi ile adeta askeri eğitim benzeri, paramiliter özellikte, gayri nizami harp eğitimine yol açılabilecek bir eğitim verilmesinin yolu açılıyordu. Bu durum, devlet haricinde eğitimli silahlı yapılanmaların, grupların ortaya çıkması gibi kabul edilemez bir duruma atılan bir adım olacak, SADAT gibi yapılanmaların silahlı eğitim vermesini sağlayabilecekti.”

Ömer Faruk Eminağaoğlu, muhalefetin konunun üzerine gerektiği kadar gitmediğini söyledi.

Eminağaoğlu, “Bu yasa teklifi ise, her nedense kaldırılmış, adeta gizlenmiş. Her CHP’li gibi benim de beklentim, SADAT’ın kapısına dayanılarak haklı olarak gösterilen tepki karşısında, gizli veya gizlenen bir yasa teklifi olamayacağına göre, bu yasa teklifinin de üzerine gidilmesiydi”