CHP'den 2015 Genel Seçimlerinde milletvekili aday adayı olan Eminağaoğlu, aday gösterilmeyince mesleğe dönmek için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na başvurdu. Anayasa Mahkemesi 'seçilme hakkının ihlal edilmediğine' karar vererek başvuruyu reddetti.
YARSAV kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun 'milletvekili adayı olmak için istifa ettiği hâkimlik mesleğine tekrar kabul edilmemesi nedeniyle seçilme hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı resmi gazetede yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, Eminağaoğlu'nun 'seçilme hakkının ihlal edilmediğine' karar verdi.
HSYK, Eminağaoğlu'nun siyasi parti üyeliğinin devam ettiği gerekçesiyle 'yeniden atanma' talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi "mahkemeler ile hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanmasına yönelik meşru amaç karşısında orantısız olmadığı" ve "seçilme hakkının ihlal edilmediği" kararını aldı.
BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre Eminağaoğlu kararına imza atan AYM yargıçlarından biri, Selahaddin Menteş. Menteş aynı zamanda 2018-2019 yılları arasında Adalet Bakan Yardımcısı olarak görev yapmış, daha önce ise OHAL incelemeleri komisyonu başkanlığını yürütmüştü. Bir diğer Anayasa Mahkemesi üyesi Yıldız Seferioğlu da 26. Dönem AKP İstanbul Milletvekili olarak görev yapmıştı.
2017 yılında atanan hâkimleri mercek altına alan eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, yeni atanan hakimlerin 800'ünün AKP il ve ilçe yöneticilerinden oluştuğunu açıklamıştı.
Yarkadaş'ın ortaya çıkardığı 'partili hâkim' listenin bir kısmı şöyle:
"AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı Bayram Günaydın ‘partili hâkim’ kadrosundan göreve başlatıldı. Samsun Bafra’da Ersan Oktaş isimli AKP belediye başkan aday adayı da 24 Nisan’da hâkim olarak atandı. Oktaş, bir önceki dönem, AKP Bafra Belediye Meclis üyesiydi. Keza AKP Bafra Belediye Meclis Üyesi Mustafa Sekmen de aynı gün hâkim olarak atandı. AKP Buca Belediye Meclis Üyesi Sebahattin Kocagöbek de listede. AKP Konya Milletvekili Adayı Muhammet Selman Harmankaya da hâkim olan isimlerden"