Ömer Fethi Gürer: "Kırsalda küçük çiftçiler için 2024 yılı kapkara bir yıla dönüştü"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karşılıksız çeklerin tutarının %224 artarak 102,5 trilyon liraya ulaştığını duyurdu. KOBİ’lerin bankalara olan borçları 3,9 trilyon liraya çıkarken, çiftçiler düşük alım fiyatları nedeniyle zor durumda.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, karşılıksız çeklerin parasal tutarının yüzde 224 artarak 102,5 trilyon liraya ulaştığını belirtti. Gürer, açıklamasında şunları ifade etti:

"Kredi borçlarının geri ödemelerinde yaşanan sıkıntılar, karşılıksız çek ve senetlerdeki artışla birlikte dikkat çekiyor. Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankalara olan kredi borcu, ağustos ayında 114,6 milyar liralık artışla 3 trilyon 927 milyar liraya çıktı. Yıl başından bu yana KOBİ’lerin borcu 663 milyar lira artarken, takibe alınan kredi miktarı ise ağustosta 5,2 milyar lira, 2023 yılı sonuna göre ise 11,6 milyar liralık artışla 68,7 milyar liraya yükseldi.

"ÇİFTÇİLER DÜŞÜK ALIM FİYATLARI NEDENİYLE ZOR DURUMDA"


Tarım sektöründe, çiftçilerin kamu bankalarına olan borcu 587,9 milyar lira, özel bankalara olan borcu ise 158,6 milyar lira olarak kaydedildi. İktidarın düşük alım fiyatları uygulaması, çiftçileri zor durumda bırakırken, çiftçiler hasat döneminde ürünlerini maliyetin altında satmak zorunda kaldı. Bu durum kredi borçlarını ödemekte zorlanmalarına neden oldu. Çiftçilerin bazıları, ürünlerini çek karşılığı tüccarlara verirken, karşılıksız çıkan çekler büyük bir sorun haline geldi. Çeklerin tarihinin ekim-kasım aylarında olması da kaygıları artırıyor. Ürününü piyasa değerinin altında satan tüccarlar da ödemelerde zorlanıyor, bu durum küçük çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları daha da derinleştiriyor.

"KARŞILIKSIZ ÇEKLER TARİHTE İLK KEZ 100 MİLYAR LİRA SINIRINI AŞTI"


Ocak-Ağustos döneminde bankalara ibraz edilen karşılıksız çeklerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73,5 artarak 164 bin 268’e çıktı. Karşılıksız çeklerin parasal tutarı ise yüzde 224 artış göstererek 102,5 trilyon liraya ulaştı ve böylece Türkiye tarihinde ilk kez 100 milyar lira sınırını aştı. Vadesinde ödenmeyen ve protesto edilen senet sayısı ise geçen yıla göre yüzde 3,1 artarak 151 bin 893’e ulaştı. Her ne kadar sayısal olarak sınırlı bir artış görülse de, protesto edilen senetlerin toplam tutarı geçen yıla göre yüzde 182,2 artarak 27 milyar liraya çıktı. Bu yılın ilk sekiz ayında protesto edilen senetlerin parasal tutarı, önceki yılların yıllık tutarını dahi geride bıraktı.

Öte yandan, 13 Ekim itibarıyla Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden açılan ve icra dairelerinde bekleyen toplam dosya sayısı 22 milyon 965 bine yükseldi. Yıl sonuna kadar bu sayının daha da artması bekleniyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.