On milyar şifre yayıldı

İnternette şu ana kadar yapılmış en büyük sızıntı gerçekleşti. Siber korsanların dolaştığı bir ağda 10 milyar şifre paylaşıldı. Bilgisayar korsanlarının bulunduğu ağda "RockYou2024" olarak adlandırılan bu sızıntı, 10 milyara yakın benzersiz şifreyi düz metin halinde derleyerek paylaştı.

İNTERNETİN EN BÜYÜK SIZINTISI: 10 MİLYAR ŞİFRE İFŞA OLDU

Siber korsanların faaliyet gösterdiği bir ağda, tarihin en büyük şifre sızıntısı gerçekleşti. "RockYou2024" olarak adlandırılan bu sızıntıda, 10 milyara yakın benzersiz şifre düz metin halinde paylaşıldı.

45 GB BOYUTUNDA DEV VERİ DOSYASI

Dünya çapındaki sızıntılardan elde edilen ortalama 10 milyar parolanın yer aldığı veri seti, 45 GB büyüklüğünde. Bu devasa veri seti, çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerden, internete bakan kameralara ve endüstriyel donanıma kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

DARKWEB'DE KOLAYCA ULAŞILABİLEN PAROLALAR

RockYou2024 listesinde, eski ve yeni veri sızıntılarından derlenen parolalar bulunuyor. Darkweb'de paylaşılan bu parolalara ulaşmak oldukça kolay. Bu verilere sahip olan bilgisayar korsanları, "credential stuffing" olarak adlandırılan kimlik bilgileri doldurma saldırıları için bu parolaları kullanabilecekler. Microsoft gibi dev şirketler de dahil olmak üzere, birçok büyük firma bu tür saldırılar nedeniyle son zamanlarda hackleniyor.

VERİ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?

Uzmanlar, bu tür büyük sızıntıların kurbanı olmamak için alınması gereken önlemleri sıraladı. Siber güvenlik uzmanları, her hizmet için karmaşık ve benzersiz şifreler kullanılmasını, iki faktörlü kimlik doğrulama ve diğer çevrimiçi savunma mekanizmalarının uygulanmasını öneriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.