Önceki ekonomik krizleri tahmin eden ünlü yatırımcı John Hussman'dan korkutan uyarı!

Ekonomist ve yatırımcı John Hussman, piyasa koşullarının yeni bir ekonomik krize yol açabileceğini belirtti. 2000 ve 2008 krizlerini doğru tahmin eden Hussman'ın bu öngörüsü endişe yarattı.

ABD'li ekonomist ve yatırımcı John Hussman, ABD borsalarının mevcut durumunu ülke ekonomisindeki üçüncü büyük spekülatif balon olarak değerlendiriyor. 2000 ve 2008 krizlerini doğru tahmin eden Hussman, 2022'nin başından itibaren piyasaların ABD tarihindeki en büyük üçüncü balonun zirve formasyonunu yaşadığını ileri sürüyor.

Hussman’ın bu iddiaları, S&P 500’ün yaklaşık %60 artış gösterdiği ve piyasanın rekor kırdığı bir döneme denk geliyor. FED'in faiz indirimleriyle ekonomide "yumuşak iniş" beklentisi oluşurken, Hussman risklerin giderek büyüdüğünü savunuyor. Piyasadaki rallinin aldatıcı olduğunu belirten ekonomist, bu görüşünü değerleme ve teknik göstergelere dayandırıyor. Ona göre, finans dışı hisselerin değerleme oranları 2022 zirvelerine yaklaşmış durumda.

Değerlemelerin yüksek olmasına rağmen, kısa vadede yatırımcılara net bir öngörü sağlamadığını belirten Hussman, faiz oranlarının düşmesi ve ekonominin büyümeye devam etmesi halinde hisse fiyatlarının artabileceğini kabul ediyor. Ancak, genişlik göstergeleri gibi teknik veriler, piyasanın düşüşe de hazır olduğunu işaret ediyor. Hussman, Eylül ayı sonu itibariyle piyasalarda uyarı göstergelerinin kırmızıya döndüğünü söylüyor.

Hussman, S&P 500'ün 200 günlük hareketli ortalamasının %9,5, 50 günlük ortalamasının ise %3 üzerinde olduğunu, ancak S&P 500'deki hisselerin üçte birinden azının 200 günlük ortalamasının üzerinde kaldığını vurguluyor. Ayrıca, ABD borsalarındaki en büyük %10'luk dilimdeki hisselerin toplam piyasa değerinin %76'ya ulaştığını belirterek, bu yoğunlaşmanın 1929 ve 2000'deki büyük piyasa çöküşleriyle benzer olduğunu ifade ediyor.

2000 ve 2008 krizlerini doğru tahmin eden Hussman, 2000 yılında teknoloji hisselerinin %83 oranında düşeceğini öngörmüş ve Nasdaq 100 endeksi bu dönemde tam olarak %83 değer kaybetmişti. Aynı zamanda, S&P 500'ün önümüzdeki on yıl negatif getiri sağlayacağını öngörmüş ve bu tahmini de doğru çıkmıştı. 2007'de ise S&P 500'ün %40 oranında düşeceğini öngörmüş ve borsa 2007-2009 arasında %55 değer kaybetmişti.

Son yıllarda da karamsar senaryolar üreten Hussman, 2022'de büyük bir piyasa satış dalgası yaşanacağını tahmin etmişti. Yatırımcılar boğa piyasasında kazanç sağlayabilse de, büyük bir çöküş riskinin ne zaman tolere edilemez hale geleceği hala belirsiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.