Önlem alınmazsa bu hastalıkta patlama yaşanacak! Erken teşhis yaşam kurtarabilir

Tıp bilimi ve sağlık uygulamaları son teknolojiye paralel olarak ilerlemesine rağmen bazı hastalıkların tedavisi şu ana kadar bulunamadı. Tedavisi bulunamasa da erken teşhis ve bazı önlemlerle hastalığı ötelemek mümkün.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Yamaç, sağlık örgütlerince tavsiye edilen tarama programlarına düzenli olarak katılmanın önemini vurguladı. Kanserin erken teşhisinin, hastalığın kontrolsüz şekilde yayılmasını engelleyerek tedavinin başarısını artırdığını belirtti. Özellikle kadınların 40 yaşından itibaren meme kontrolleri ve jinekolojik muayeneler, erkeklerin ise 50 yaşından sonra prostat kontrolleri yaptırmalarının önemine değindi.

Ayrıca, ailesinde mide bağırsak sistem tümörü olanların 50 yaşından sonra gastroenteroloji uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayarak, güvenilir hastanelerde tam kapsamlı taramaların erken teşhis ve tedaviye olanak sağladığını söyledi.

RİSK AZALTILABİLİR

Prof. Dr. Deniz Yamaç, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının önemine de dikkat çekti. Kanser riskini artıran faktörler arasında kilo fazlalığı, yaş, genetik özellikler, alkol ve tütün kullanımı, hormonal faktörler, zayıf bağışıklık sistemi, stres ve çevresel kirlilik olduğunu belirtti. Sağlıklı bir yaşam tarzının kanser riskini azaltabileceğini ifade etti.

Sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, fazla kalori alımının obeziteye yol açabileceğini ve bu durumun birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini söyledi. Dengeli bir diyetin önemine değinerek, taze meyve ve sebzelerin, sağlıklı protein ve süt ürünlerinin tercih edilmesini önerdi.

Ayrıca, düzenli fiziksel aktivitenin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayarak, haftada 3-4 gün 45 dakika üzerinde yürüyüş yapmanın önerildiğini belirtti. Sporun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve fazla kilolarla mücadelede yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor!
Beyin sisi yaşamı nasıl etkiliyor? Beyin Sisi deyip geçmeyin!
İlk Kez Uygulanan Gen Tedavisiyle Opal Sandy İşitme Duyusunu Kazandı
Uzmanlar uyardı: Aşırı el terlemesi neyin habercisi?
BB Uzmanından Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarıyla İlgili Bilgilendirme ve Önlemler