OpenAI ve Figure ortaklığı: İlk kez yapay zeka, insansı bir robota konacak

OpenAI, yapay zeka sistemlerini insana benzeyen robotlara entegre etmeye başladı. Şirketin, yapay zeka modellerini insan benzeri robotlara yerleştirmesine olanak tanıyan Figure adlı robotik girişimiyle yaptığı anlaşma, bu alanda bir ilki temsil ediyor.

Independent Türkçe'nin bildirdiğine göre, Kaliforniya merkezli Figure adlı şirket, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un yanı sıra Microsoft, çip üreticisi Nvidia, Intel ve OpenAI gibi şirketlerin finansman bölümlerini içeren bir grup tarafından 675 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu aldı ve bu ortaklığı duyurdu.

TİCARİ ÜRÜNÜ HENÜZ YOK AMA VİZYONU VAR

Figure, kuruluşunun üzerinden henüz iki yıl geçmesine rağmen ticari bir ürüne sahip değil. Ancak şirket, milyarlarca insansı robotu dünya genelindeki iş yerlerine ve evlere gönderme vizyonunu desteklemek için etkili teknoloji sektörü destekçilerini ikna etmeye çalışıyor. Geçen yıl Associated Press'e konuşan Figure CEO'su Brett Adcock, "Eğer insan eksikliği sebebiyle insanların yapmak istemediği işleri insansılara yaptırabilirsek milyonlarca, belki de milyarlarca insansı robot satabiliriz," demişti.

OpenAI'ın ürün ve ortaklıklardan sorumlu başkan yardımcısı Peter Welinder, bu ortaklık öncesinde robotik araştırmalarıyla ilgilenen San Francisco merkezli şirketin, "robotların günlük yaşamda nasıl yardımcı olabileceğine dair yeni olanaklar sunacağını" ifade etti.

ÖZEL YAPAY ZEKA MODELLERİ GELİŞTİRECEK

OpenAI, Figure'ün insansı robotları için özel yapay zeka modelleri geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu modeller muhtemelen OpenAI'ın GPT dil modelleri, görüntü oluşturucu DALL-E ve yeni video oluşturucu Sora gibi mevcut teknolojilere dayanacak.

Figure'ün duyurusuna göre, bu işbirliği robotlarının "dili işlemesini ve dilden akıl yürütmesini" sağlayarak "Figure'ün ticari zaman çizelgesini hızlandırmaya" yardımcı olacak.

HENÜZ NEREDE KULLANILACAĞI BELİRLENMEDİ

Şirket, Ocak ayında BMW ile robotlarını ABD'nin Güney Carolina eyaletindeki Spartanburg kentindeki bir otomobil fabrikasında kullanmak üzere bir anlaşma yaptığını duyurmuştu. Ancak şimdiye kadar robotların tam olarak nasıl ve ne zaman kullanılacağı belirlenmedi.

DAHA GERÇEK İNSANSI ROBOT DEĞİLLER

Robotik uzmanları, insan formunda şekillendirilmiş robotların kullanışlılığı konusunda farklı görüşlere sahiptir. Fabrika ve depo işlerinde kullanılan robotların çoğu genellikle hayvan benzeri özelliklere sahiptir, ancak gerçek anlamda insansı değillerdir. Bu durumun bir kısmı, robotik mühendislerinin etkili robotik bacaklar ve kollar geliştirmesinin uzun yıllar almasından kaynaklanmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Darbe aldıkça sertleşen malzeme: Depreme karşı binalarda kullanılabilir mi?
TikTok ve ByteDance ABD'deki Yasa İçin Hukuki Mücadeleye Başlıyor
Tıbbi teşhis alanında devrim yaratan yapay zeka: Med Gemini nedir?
Meta soruşturması tamamlandı: Toplam ceza 898 milyon lira!
Çin'in Chang'e-6 Misyonu: Ay'ın Karanlık Yüzüne İniş Yaptı!